Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Bazylia czy Wanilia
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
270
Kategorie
126
Sałatka z mini cukinii i sera haloumi z limonką, miętą i sezamem
Składniki (na 1 porcję):4 mini cukinie olej do smażenia (polecam arachidowy)1 mały ząbek czosnku obrany i posiekany1/2 strączka chillilistki obrane z 2 gałązek mięty5 plasterków sera haloumi8 pomidorków koktajlowychłyżka soku z limonkisól, pieprz1 łyże...
Bazylia czy Wanilia
Dania Bezmięsne
,
Warzywa
,
Sałatki
,
Dania na lunch
,
Pomidory
,
Ser żółty
,
Cukinia
Mini szarlotki, czyli tartaletki jabłkowo - różane
Składniki (na 8 foremek o średnicy 11 cm): ciasto:400 mąki pszennej200g masła (użyłam masła Kerrygold)1 jajko + 1 żółtko120g cukru1 opakowanie cukru waniliowego nadzienie:3 duże jabłka gatunku antonówka obrane i pokrojone w drobną kostkę lub paseczkisk...
Bazylia czy Wanilia
Słodkie wypieki
,
Desery
,
Jabłka
Opiekane bakłażany z chilli w oliwie ziołowej.
Składniki (na 1 słoik):1 średniej wielkości bakłażansól 1/2 szklanki oliwy plus jeszcze trochę do posmarowania plasterków bakłażana przed pieczeniem1 ząbek czosnku obrany i posiekany1 czubata łyżka posiekanych ziół: pietruszka, szałwia, tymianek1 ostra...
Bazylia czy Wanilia
Dania Bezmięsne
,
Warzywa
,
Dodatki
,
Bakłażan
,
Zielenina
,
Z grilla
,
Pikantne
Baba ghanoush, czyli pasta z opalanego bakłażana i tahini z pestkami granatu
Tajemnicą smaku tej pasty z bakłażana jest takie opieczenie bakłażanów, przy którym ich skórka się wręcz podwędzi, a miąższ nabierze lekko dymnego smaku. Tak mówi Yotam Ottolenghi, w którego książkach znalazłam kilka wariantów tej pasty, lecz tyl...
Bazylia czy Wanilia
Dania Bezmięsne
,
Dodatki
,
Bakłażan
,
Granat
,
Kuchnia bliskowschodnia
Risotto z kurkami, szpinakiem i fetą
Kurka albo inaczej, wzależności od regionu Polski,kurek, kurza nóżka, kurza stopka, kurzajka, lisica, liszka, pieprzyk... tyle różnych nazw, do kompletu brakuje mi tylko kurki wodnej...Tak, czy owak, chodzi o małe żółte grzybki, które swoim...
Bazylia czy Wanilia
Dania Bezmięsne
,
Dania na lunch
,
Włoskie
,
Z ryżu i kaszy
,
Feta
,
Grzyby
,
Szpinak
Chutney z czarnej porzeczki i czerwonej cebuli
Ten chutney, to wymarzony dodatek do deski serów, pasztetów, kaczki i królika. Zaryzykuję i powiem też, ze do wątróbki, chociaż to zamierzam dopiero sprawdzić :-).Składniki:2 łyżki bezzapachowego oleju 5 czerwonych cebul pokrojonych w drobną kostkę500g...
Bazylia czy Wanilia
Boże Narodzenie
,
Dodatki
,
Wielkanoc
,
Cebula
,
Porzeczki
Makaron spaghetti w sosie carbonara z kurkami i szynką parmeńską
Składniki (na 2 porcje):makaron spaghetti odrobina masła1 posiekany ząbek czosnku4 plastry surowej, wędzonej szynki (np. parmeńskiej) pokrojonej w kostkę 250 g dokładnie oczyszczonych kurek 1 łyżeczka listków tymianku sos: 2 jajka4 łyżki słodkiej śmiet...
Bazylia czy Wanilia
Dania Bezmięsne
,
Dania na lunch
,
Włoskie
,
Makarony
,
Jajka
,
Grzyby
,
Parmezan
Chłodnik z pieczonej papryki i pomidorów z bazylią i fetą
Składniki (4 - 6 porcji):4 pomidory odmiany o podłużnym kształcie i bogate w miąższ3 duże czerwone papryki2 ząbki czosnku2 szalotkiodrobina oliwy garść listków bazyliisólpieprz mielonytrochę pokruszonej fetykilka zielonych listków do dekoracjiSpo...
Bazylia czy Wanilia
Dania Bezmięsne
,
Dania na lunch
,
Zupy
,
Pomidory
,
Papryka
,
Chłodniki
Sałatka grecka z pieczonych warzyw ze smażoną fetą
Kto nie zna sałatki greckiej? Nie znam takiego, kto nie zna, bo nawet, jeśli ktoś nigdy nie był w Grecji, to na pewno już się z nią zetknął w polskiej gastronomii. W Polsce doczekała się ona już bardzo wielu mutacji: z kapustą pekińską, z sałatą lodową...
Bazylia czy Wanilia
Warzywa
,
Sałatki
,
Pomidory
,
Feta
,
Papryka
,
Greckie
Smoothie, czyli koktajl z czarnych jagód z awokado, limonką i werbeną
Kiedy byłam dzieckiem, w Polsce istniało coś takiego jak coctail bary. Ni to kawiarnie, ni to bary mleczne (takie też istniały), krótko mówiąc takie miejsca, w których można było zjeść coś słodkiego, najczęściej lody z bitą śmietaną i popić kawą (konie...
Bazylia czy Wanilia
Awokado
,
Jagody
,
Napoje i koktajle
Chłodnik pomidorowy z pesto z suszonych pomidorów
Składniki (4 porcje):1 kg pomidorów mieszanych odmiangarść świeżych ziół: bazylii i miętysólpieprzpesto z suszonych pomidorów:6-7 kawałków suszonych pomidorów odsączonych z oleju6-7 połówek orzechów włoskich1 łyżka posiekanej natki pietruszki1 łyżka dr...
Bazylia czy Wanilia
Zupy
,
Pomidory
,
Zielenina
,
Bazylia
,
Chłodniki
Pasta z pieczonej papryki i orzeszków nerkowca
Składniki (na 1 średniej wielkości słoik):3 duże papryki czerwone lub żółte2 ząbki czosnku100g orzechów nerkowca (niesolonych i uprażonych na suchej patelni)1 mała bułka garść kolendry pomieszanej z natką pietruszki1 łyżka octu winnego lub jabłkowego1 ...
Bazylia czy Wanilia
Dania Bezmięsne
,
Orzechy
,
Dodatki
,
Zielenina
,
Papryka
,
Czosnek
Sałatka z grillowanych warzyw z serem cheddar
Składniki (2 porcje):1 bakłażan1 zielona lub żółta cukinia2 czerwone cebulekilka młodych marchewek blanszowanych wcześniej przez kilka minut w gotującej, posolonej wodzie2 papryki strączkoweoliwa sólgarść liści bazylii (najlepiej różnych odmian)2 łyżk...
Bazylia czy Wanilia
Dania Bezmięsne
,
Warzywa
,
Sałatki
,
Dania na lunch
,
Bakłażan
,
Bazylia
,
Papryka
,
Z grilla
,
Cukinia
Dacquoise, czyli dakłas z owocami lata
Składniki :blaty bezowe:6 białek300g cukru2 łyżki cukru trzcinowego1 łyżeczka octukrem:bardzo ważne: wszystkie składniki muszą mieć jednakową temperaturę pokojową350g serka mascarpone100g masła (użyłam masła Kerrygold)2 łyżki cukru pudruowoce: m...
Bazylia czy Wanilia
Słodkie wypieki
,
Desery
,
Jajka
,
Ser Mascarpone
,
Maliny
Ravioli szparagowo-bazyliowe z masłem szałwiowym
Składniki (ok. 20-25 szt dużych ravioli):ciasto:300 g mąki (użyłam włoskiej mąki typu 00, może być inna, bardzo miałka)2 jajka (im bardziej żółte jajka, tym bardziej apetyczny efekt końcowy)1 żółtko1 łyżka oliwyodrobina wodyfarsz:1 opakowanie sera ric...
Bazylia czy Wanilia
Dania Bezmięsne
,
Dania na lunch
,
Orzechy
,
Włoskie
,
Szparagi
,
Pierożki
,
Ricotta
Twaróg z zieleniną i pieczonymi rzodkiewkami, czyli tradycyjny gzik we współczesnym wydaniu
Taki sobie, po prostu, gzik z zieleniną, ale jego tajemniczym składnikiem jest dodatek listków młodego selera, który naprawdę robi różnicę..., podobnie jak pieczone rzodkiewki, które z intensywnie czerwonych po upieczeniu stają się marmurkowo różowe. T...
Bazylia czy Wanilia
Śniadanie
,
Zielenina
,
Twaróg
,
Rzodkiewki
←
Poprzednia
8
9
10
11
12
Następna
→