Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
10602 wyników
Przepis na kuchnia indyjska
Kokosowy jagielnik z malinami
Serdecznie zapraszam na zdrowszy od tradycyjnych deserów jagielnik o smaku kokosowym z dodatkiem pierwszych w tym roku malin. Kokosowy jagielnik z malinami: 1/2 paczki okrągłych biszkoptów, 2-3 łyżki stopionego masła, 1 szklanka kaszy jaglanej, 2 szkla...
Kultura Kulinarna
Kuchnia
,
Przepis
,
Masło
,
Cytryna
,
Ciasto
,
Na słodko
,
Desery
,
Mleko
,
Kasza jaglana
,
Wanilia
,
Mleko kokosowe
,
Kokos
,
Wiórki kokosowe
,
Maliny
Komosa ryżowa z pieczonymi warzywami i fetą
Komosa ryżowa coraz śmielej poczyna sobie w naszej kuchni. Nie jest to co prawda dla nas produkt, który chcielibyśmy jadać każdego dnia i o każdej porze, ale od czasu do czasu wyjątkowo nam smakuje. Poniższy przepis sprawdza się idealnie gdy za oknem p...
Kultura Kulinarna
Kuchnia
,
Przepis
,
Cebula
,
Oliwa
,
Jamie Oliver
,
Bezmięsne
,
Ser
,
Pomidory
,
Bazylia
,
Kolendra
,
Sałatka
,
Sałatki
,
Feta
,
Oliwki
,
Ciecierzyca
,
Cukinia
,
Quinoa
,
Komosa ryżowa
Burgery wieprzowe z rabarbarowym ketchupem
Dwa wnioski: po pierwsze wieprzowe burgery są równie dobre, jak wołowe (moim zdaniem), po drugie ketchup rabarbarowy to do nich idealny dodatek. Przepis Jamiego. Burgery wieprzowe z rabarbarowym ketchupem (z moimi zmianami): 500 ...
Kultura Kulinarna
Kuchnia
,
Przepis
,
Potrawy mięsne
,
Cebula
,
Jamie Oliver
,
Sos
,
Pomidory
,
Kolendra
,
Tymianek
,
Cynamon
,
Dodatki
,
Azjatycka
,
Wieprzowina
,
Ketchup
,
Ocet jabłkowy
,
Rabarbar
,
Muscovado
,
Ocet ryżowy
Truskawkowo-truskawkowe ciasto z truskawkami ;)
Cudowne, ulubione, perfekcyjne, mega proste ciasto truskawkowe z galaretką, czyli to, co w czerwcu najlepsze! UWAGA przepis głównie dla totalnych leni i amatorów Truskawkowo-truskawkowe ciasto z truskawkami (duża prostokątna blaszka): B...
Kultura Kulinarna
Kuchnia
,
Przepis
,
Masło
,
Ciasto
,
Na słodko
,
Desery
,
Mleko
,
Polska
,
Biszkopt
,
Budyń
,
Galaretka
,
Kasza manna
,
Truskawki
Pierogi z bryndzą – obłędne!
To był błąd, by brać się za lepienie tych pierogów w środku tygodnia. Po całym dniu w pracy spędziłam jednak kilka godzin w kuchni, ponieważ nie lubię odwoływać tego, co sobie raz zaplanuję (szczególnie jeśli chodzi o kulinaria). Na szczęście ef...
Kultura Kulinarna
Kuchnia
,
Przepis
,
Potrawy mięsne
,
Cebula
,
Masło
,
Ser
,
Ciasto
,
śmietana
,
Polska
,
Ziemniaki
,
Boczek
,
Szczypiorek
,
Bryndza
Szwedzkie klopsiki z selerem i szpinakiem
Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera 15 minut w kuchni. Jest świetny! Szwedzkie klopsiki z selerem i szpinakiem Jamiego (z moimi zmianami): 400 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego, 1/2 pęczka koperku, 1 łyżka spirytus...
Kultura Kulinarna
Kuchnia
,
Przepis
,
Potrawy mięsne
,
Oliwa
,
Jamie Oliver
,
Sos
,
śmietana
,
Tymianek
,
Szpinak
,
Ryż
,
Seler
,
żurawina
,
Skandynawska
,
Flambirowanie
,
Mięso mielone
,
Wódka
Obłędna tarta z pieczonymi burakami, karmelizowaną cebulą i bryndzą
Totalny eksperyment, składniki dobrane intuicyjnie, troszkę cierpliwości podczas pieczenia i mamy TO! To chyba jedna z moich najlepszych dotychczasowych tart. Do wypróbowania KONIECZNIE! Tarta z pieczonymi burakami, karmelizowaną cebulą i bryndz...
Kultura Kulinarna
Kuchnia
,
Przepis
,
Cebula
,
Oliwa
,
Bezmięsne
,
Masło
,
Ser
,
Ciasto
,
śmietana
,
Tymianek
,
Lubczyk
,
Buraki
,
Bryndza
Ciecierzyca po bretońsku
Zapraszam na jednogarnkowe danie, idealne na aktualną aurę pogodową, jesienną chandrę, czy po prostu wieczorny mega głód. Ciecierzyca po bretońsku: 2 puszki ciecierzycy lub 400 g suchej, następnie ugotowanej wg instrukcji na opakowaniu, 1 słoik (7-8 ły...
Kultura Kulinarna
Kuchnia
,
Przepis
,
Potrawy mięsne
,
Chili
,
Polska
,
Boczek
,
Ciecierzyca
,
Majeranek
,
Kiełbasa
,
Cukier
Obłędne risotto z dynią piżmową, boczkiem, szałwią i orzechami laskowymi
Przepis dedykuję wszystkim miłośnikom risotto. Przedstawione poniżej danie, zainspirowane smakami i kolorami jesieni, przepysznie łączy w sobie kremowość ryżu, chrupkość boczku i orzechów oraz wyrazistość czosnku i chili. Krótko mówiąc gwarantu...
Kultura Kulinarna
Kuchnia
,
Przepis
,
Potrawy mięsne
,
Czosnek
,
Cebula
,
Masło
,
Ser
,
Chili
,
Włoska
,
Boczek
,
Grana padano
,
Wino
,
Bulion
,
Arborio
,
Szałwia
,
Dynia piżmowa
Pasztet pieczarkowy
Delikatny, ziołowy, lekki. Świetny jako alternatywa dla mięsnych pasztetów. Inspiracja klik. Pasztet pieczarkowy: 500 g pieczarek, 4 jajka, masło klarowane do smażenia, 3 cebule, 1 czerstwa kajzerka, 1/2 szklanki bułki tartej, mleko do namoczen...
Kultura Kulinarna
Kuchnia
,
Przepis
,
Czosnek
,
Cebula
,
Bezmięsne
,
Masło
,
Mleko
,
Pieczarki
,
Majeranek
NAPOLEONKA ( KREMÓWKA )
NAPOLEONKA ( KREMÓWKA ) Ciasto polecam podać, ze specjalnie przeze mnie wyselekcjonowaną i przygotowaną herbatą, w tym wypadku będzie to CZARNA POMARAŃCZOWA HERBATA. Tutaj możecie ją zamówić: Kuchnia Joli CZARNA POMARAŃCZOWA HERBATA Jeżeli chcemy podaw...
Przepisy Joli
Cukier
,
Dla dzieci
,
Ciasta
,
Masło
,
Mąka pszenna
,
Mleko
,
żółtka
,
Cukier waniliowy
,
Komunia
,
Budyń
,
Ciasto francuskie
,
Budynie
Ryby po azjatycku z makaronem w miso i warzywami
Szybkie danie rybne z azjatycką nutą. Do tego delikatny makaron i chrupiące warzywa. Lekko, zdrowo, kolorowo :) Przepis Jamiego. Ryby po azjatycku z makaronem w miso i warzywami (z moimi zmianami): 300 g filetu z łososia, 300 g filetu z białej ryby (u ...
Kultura Kulinarna
Kuchnia
,
Przepis
,
Oliwa
,
Jamie Oliver
,
Bezmięsne
,
Chili
,
Kolendra
,
Makarony
,
Makaron
,
Sałatka
,
Miód
,
Ryby
,
Ryba
,
Limonka
,
łosoś
,
Azjatycka
,
Miso
,
Noodle
,
Morszczuk
Saag aloo, czyli najpyszniejsze ziemniaki po indyjsku
Proste, zdrowe, rozgrzewające danie. Jedno z najpyszniejszych indyjskich jakie jadłam. Zdjęcie zrobione przy sztucznym świetle nie oddaje wszystkich kolorów saag aloo, ale można mi wierzyć na słowo, że prezentowało się bardzo apetycznie. No i ten zapac...
Kultura Kulinarna
Kuchnia
,
Przepis
,
Czosnek
,
Cebula
,
Jamie Oliver
,
Bezmięsne
,
Chili
,
Pomidory
,
Jogurt
,
Ziemniaki
,
Kolendra
,
Kumin
,
Sałata
,
Indyjska
,
Curry
,
Indie
,
Olej sezamowy
Pełnoziarniste spaghetti w zdrowym i zielonym sosie
Chociaż gotowanie, nawet wielogodzinne, niezwykle mnie odpręża, to czasem trafiają się dni, kiedy najchętniej omijałabym kuchnię szerokim łukiem. Tak było ostatnio, po epidemii jelitówki, która przeszła przez dom jak tornado, nikogo nie oszczędzając...
Kultura Kulinarna
Kuchnia
,
Przepis
,
Oliwa
,
Bezmięsne
,
Sos
,
Cytryna
,
Włoska
,
Włochy
,
Makarony
,
Makaron
,
Szpinak
,
Groszek
,
Ricotta
Jaglane knedle z jabłkami
Oto kolejna odsłona kaszy jaglanej w wersji na słodko i owocowo. Dzięki temu, że w cieście na knedle znajduje się zmiksowana kasza jaglana, do dania nie trzeba dodawać jajka, a mimo to, wszystko się ładnie sklei. Natomiast dobrze przyprawiony, ...
Kultura Kulinarna
Kuchnia
,
Przepis
,
Bezmięsne
,
Masło
,
Ciasto
,
Na słodko
,
Desery
,
Jogurt
,
Polska
,
Ziemniaki
,
Cynamon
,
Jabłka
,
Kasza jaglana
Kokosowa zupa z batatem i soczewicą
Zimowych zup ciąg dalszy, czyli mój sposób na lutową chandrę. Tym razem zapraszam na gęstą i aromatyczną zupę kokosową z batatem, czerwoną soczewicą oraz drogocennymi dodatkami czosnkiem i chili. Kokosowa zupa z batatem i soczewicą: 1 duży bata...
Kultura Kulinarna
Kuchnia
,
Przepis
,
Czosnek
,
Cebula
,
Oliwa
,
Jamie Oliver
,
Bezmięsne
,
Chili
,
Cytryna
,
Bazylia
,
Kolendra
,
Zupy
,
Kumin
,
Azjatycka
,
Batat
,
Mleko kokosowe
,
Soczewica
←
Poprzednia
216
217
218
219
220
Następna
→