Kto lubi zacząć dzień od owsianki?Wiele osób. Ma mnóstwo minerałów, błonnika, węglowodanów i można jeść ją na wiele sposobów.Dodaje nam energii każdego poranka, tak aby dzień stał się przyjemniejszy, a my jesteśmy wtedy gotowi do działania i realizujemy swoje marzenia.Zwykły posiłek? Nie. Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, to co w nim będzie ma ogromne skutki dla naszego organizmu i nastawienia psychicznego. Zostało to już wielokrotnie udowodnione przez lata.Dzisiaj przedstawiam kolejny pomysł. Jeżeli uprawiamy sporty wiemy jak ważne jest dostarczenie odpowiedniej ilości białka, tak aby uniknąć katabolizmu mięśni, oraz podkręcić metabolizm.Ciekawym pomysłem jest dodanie do owsianki odżywki białkowej, ale gdy jej nie posiadamy to szczerze polecam dodać jajko. Tylko jak? O tym właśnie mówi prosty przepis do wykonania w niecałe 10 min.
Składniki:
- 50 g płatków owsianych górskich
- 1 duże jajko
- 50-100 ml mleka (według upodobań co do gęstości owsianki)
- 1/2 łyeczki cukru waniliowego (u mnie domowy)
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
Przygotowanie:
W miseczce dokładni ucieramy jajko z cukrem.
Do rondelka wsypujemy płatki, dodajemy jajko i dokładnie mieszamy.
Całość zalewamy mlekiem i gotujemy na małym ogniu, aż płatki nie staną się wystarczająco miękkie, a całość zgęstnieje.
Przekładamy na talerz/ do miseczki lub kubka i posypujemy siemieniem lnianym.
Całość odpowiada mojemu zapotrzebowaniu na poszczególne składniki, a proporcje można dowolnie zmieniać.