Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Wino i kuchnia
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
134
Kategorie
530
Jarzębina i grzaniec na zimowe wieczory
Kiedy za oknem mróz, ciemność i beznadzieja każda forma rozgrzewki i każde przypomnienie o lepszych czasach jest na wagę złota. Jedni będą ratować się przed zimnem grzanym winem, inni herbatą, a jeszcze inni kieliszeczkiem czegoś mocniejszego – wszystk...
Wino i kuchnia
Herbata
,
Jarzębiak
,
Jarzębina
,
Na zimę
,
Napój
,
Rozgrzewające
Pieczony sum nie tylko na święta!
W Wigilię na naszych stołach tradycyjnie ląduje karp. Tym razem zapraszamy na pieczonego suma. W kieliszku towarzyszy mu wytrawne różowe wino: Château Lamothe-Vincent Rosé. A na karpia kilka sprawdzonych pomysłów zaproponowaliśmy w zeszłym roku: ...
Wino i kuchnia
Wytrawne
,
Danie główne
,
Ryba
,
Wigilia
,
Hiszpania
,
Pieczony sum
,
Różowe
,
Ryba na święta
,
Konfitura z rabarbaru
,
Ryba na wigilię
,
Zamiast karpia
,
Klasycznie
Shot na świąteczne after party
Wcieniu wigilii, której zapachy nie wywietrzeje jeszcze zkuchni, asmaki zpamięci, trzeba będzie zdobyć się na nie lada kulinarną ekwilibrystykę, by przygotowując obiad świąteczny, nie uciec zbyt daleko od tradycji, racząc gości ...
Wino i kuchnia
Wytrawne
,
Białe
,
Przystawka
,
Nowa Zelandia
,
Wigilia
,
Sauvignon blanc
,
Sylwester
,
Eksperymentalnie
,
Grejpfrut
,
Shot
,
śledź
Udziec jagnięcy - wolno pieczony
Zawsze myślałam, że przygotowanie jagnięciny wymaga mnóstwa tajemnych zabiegów przed jej przyrządzeniem. Gdy tylko w kulinarnych rozmowach z przedstawicielami starszego pokolenia wspominałam jagnięce przysmaki kosztowane za granicą, strofowana byłam mn...
Wino i kuchnia
Wytrawne
,
Czerwone
,
Danie główne
,
Eksperymentalnie
,
Jagnięcina
,
Pieczona jagnięcina
,
Anatolia
,
Turcja
Pasztet rybny z orzechami pistacjowymi
Ryba na zimno, czyli błyskotliwy miks sandacza ipistacji - tradycyjnie podajemy go z Chablis, czyli klasyka białej klasyki.Jednak w ramach naszego eksperymentalnego założenia, postanowiliśmy złamać proste zasady i spróbować owego połączen...
Wino i kuchnia
Wytrawne
,
Białe
,
Przystawka
,
Francja
,
Chardonnay
,
Wigilia
,
Przekąski do wina
,
Eksperymentalnie
,
Chablis
,
Wędzony łosoś
,
Pasztet rybny
Ciasteczka miodowe z kremem limonkowym
Po sobotniej "winnej kolacji" w Dworze Sieraków nabrałam dużej dozy nowej energii do tworzenia dań i zamieszczania ich na naszym blogu. A to za sprawą fantastycznych gości, z którymi spędziliśmy niezwykle miły wieczór ze wspaniałymi winami i pełnymi ró...
Wino i kuchnia
Grillowany filet z kurczaka z sosem kurkowym
Grilowany filet z kurczaka, sos z kurek i biały burgund z winnic Macconais - taki pomysł na sierpniowy obiad.Sezon na grzyby się właśnie zaczął. Wystarczy wziąć ze sobą koszyk i ruszyć do lasu. Istotna jest oczywiście znajomość grzybów, które są ...
Wino i kuchnia
Francja
,
Chardonnay
,
Obiad
,
Filet z kurczaka
,
Grillowana pierś z kurczaka
,
Kurki
,
Sos grzybowy
,
Champy pouilly fuisse
,
Sos kurkowy
Kalmary po dalmacku
Smażone kalmary, oliwa, czosnek, zielona pietruszka, a do towarzystwa słoweński Verus Pinot Gris - czyli letnie smaki wakacyjnych wojaży.Dzisiaj czas na kuchnię dalmacką. Dalmacja to najbardziej znany i popularny region Chorwacji. Nazwa pochodzi ...
Wino i kuchnia
Białe wino
,
Kalmary
,
Pinot Gris
,
Wakacje
,
Chorwacja
,
Dalmacja
,
Kalmary z oliwą i czosnkiem
,
Smażone kalmary
,
Verus
,
Wakacyjne smaki
Przekąski orzechowe z kremem limonkowym i pestkami granatu
Słońce za oknem powoduje, że budzimy się do życia. Zaczynamy marzyć o wakacyjnych podróżach, chwilach wytchnienia pełnych spokoju, pozytywnej energii i... smakołyków, które jeszcze podkreślą czas euforii spowodowanej wzrostem poziomu witaminy D.Ja, spę...
Wino i kuchnia
Wytrawne
,
Białe
,
Deser
,
Przekąska do wina
,
Granat
,
Limonka
,
Orzechy
,
Avocado
,
Przekąski orzechowe
Ryba pieczona w soli z sosem umami
Jeśli myślimy o podaniu wina do ryby, pierwszy nasuwający się pomysł to pyszne, aromatyczne chardonnay. Proponuję nowozelandzkie Saint Clair James Sinclair Chardonnay. Ale co jeśli typowe połączenia już nam się znudziły i chcemy spróbować czegoś now...
Wino i kuchnia
Danie główne
,
Nowa Zelandia
,
Pinot noir
,
Sashimi
,
Ryba pieczona
,
Ryba w soli
Ryba pieczona w soli z sosem umami
Jeśli myślimy o podaniu wina do ryby, pierwszy nasuwający się pomysł to pyszne, aromatyczne chardonnay. Proponuję nowozelandzkie Saint Clair James Sinclair Chardonnay. Ale co jeśli typowe połączenia już nam się znudziły i chcemy spróbować czegoś nowego...
Wino i kuchnia
Białe
,
Danie główne
,
Ryba
,
Nowa Zelandia
,
Pinot noir
,
Sashimi
,
Saint Clair
,
Pieczony sum
,
Ryba pieczona
,
Ryba w soli
,
Sos umami
,
Umami
,
Wodorosty nori
Sashimi, przystawki do wina
Ostatnia Noc Wina w Dworze Sieraków odbyła się pod znakiem win nowozelandzkich sparowanych z sashimi i rybami z Jeziora Dobczyckiego. Szef kuchni stanął na wysokości zadania, podając wyjątkową kolację uczestnikom zasłuchanym w opowieść prowadzącego wi...
Wino i kuchnia
Białe
,
Czerwone
,
Białe wino
,
Przystawka
,
Ryba
,
Przekąska
,
Nowa Zelandia
,
Czerwone wino
,
Przekąska do wina
,
Sauvignon blanc
,
Pinot noir
,
Sashimi
,
Saint Clair
,
Ryba marynowana w soli
Owoce morza w tempurze na sposób orientalny
Nowozelandzkie sauvignon blanc trudno pomylić z czymkolwiek innym. Charakterystyczne aromaty agrestu i trawy rozpozna każdy. Podobnie jest z pinot noir, odmianą która co prawda w pierwszej kolejności kojarzy się z Burgundią, ale jeśli raz skosztujemy t...
Wino i kuchnia
Białe
,
Białe wino
,
Przystawka
,
Ryba
,
Przekąska
,
Nowa Zelandia
,
Przekąska do wina
,
Sauvignon blanc
,
Sashimi
,
Saint Clair
,
Tempura
,
Owoce morza
,
Pioneer Block
Tapioka ryżowa z mlekiem kokosowym i owocami
Niby najbardziej lubię świeże owoce. Ale gdy zobaczyłam ten deser zaczęłam przy szefie kuchni Dworu Sieraków kręcić nosem. Z podtekstem: co to za wynalazek? Doza ostrożności wzięła się z obecnej w deserze tapioki. W minie Janusza Fica dało się wyczuć i...
Wino i kuchnia
Deser
,
Sashimi
,
Dwór Sieraków
,
Deser z tapioką
,
Janusz Fic
,
Mleko kokosowe
,
Owoce
,
Tapioka
,
Tapioka z owocami
Ryba pieczona w soli z sosem umami
Gdy ktoś pyta, jakie wino podać do ryby, z automatu odpowiemy białe. Do takiej podanej z pysznym gęstym sosem najlepiej beczkowe chardonnay. Idealnie jeśli będzie to wino z Nowej Zelandii, np. Saint Clair James Sinclair Chardonnay. Ale co jeśli typowe ...
Wino i kuchnia
Białe
,
Danie główne
,
Białe wino
,
Ryba
,
Nowa Zelandia
,
Pinot noir
,
Sashimi
,
Saint Clair
,
Pieczony sum
,
Ryba pieczona
,
Ryba w soli
,
Sos umami
,
Umami
,
Wodorosty nori
,
Ryba pieczona w soli
Sashimi, przystawki do wina
Ostatnia Noc Wina w Dworze Sieraków odbyła się pod znakiem win nowozelandzkich sparowanych z sashimi i rybami z Jeziora Dobczyckiego. Szef kuchni stanął na wysokości zadania, podając wyjątkową kolację uczestnikom zasłuchanym w opowieść prowadzącego wi...
Wino i kuchnia
Białe
,
Czerwone
,
Białe wino
,
Przystawka
,
Ryba
,
Przekąska
,
Nowa Zelandia
,
Czerwone wino
,
Przekąska do wina
,
Sauvignon blanc
,
Pinot noir
,
Sashimi
,
Saint Clair
,
Ryba marynowana w soli
1
2
3
Następna
→