21falsefalsefalsePLX-NONEX-NONEGdy ktoś pyta, jakie wino podać do ryby, z automatu odpowiemy białe. Do takiej podanej z pysznym gęstym sosem najlepiej beczkowe chardonnay. Idealnie jeśli będzie to wino z Nowej Zelandii, np.
Saint Clair James Sinclair Chardonnay. Ale co jeśli typowe połączenia już nam się znudziły i chcemy spróbować czegoś nowego, może czasem bardziej kontrowersyjnego, ale może i lepszego? Przygotowując menu kolacji w Dworze Sieraków podczas Nocy z winem podjęliśmy wyzwanie połączenia pysznego pieczonego w soli suma z winem. Czerwonym winem z Nowej Zelandii, której wina były motywem przewodnim całego wieczoru. Wybraliśmy Saint Clair James Sinclair Pinot Noir, choć mimo różnic i niuansów w aromatach każdy pinot z zestawów nowozelandzkich sprawdziłby się jako kompan równie dobrze. Jednak jego owocowe aromaty z nutą ziół i soli morskiej szczególnie zwróciły naszą uwagę.
Zachęcam do wykorzystania przepisu szefa kuchni Dworu Sieraków i skosztowania tego połączenia.
Ryba pieczona w soli z sosem umami marynowanym imbirem, ryżem i warzywami w wodorostach nori
1 wypatroszona ryba (dowolna)
sól (1 kg soli na 1 kg ryby)
szklanka wody
200 g imbiru marynowanego w płatkach
4 płaty nori
200 g ugotowanego ryżu krótkoziarnistego
2 marchewki
1 seler naciowy
Sos umami:
100 g masła
100 g tofu
sos sojowy
Ryba:
W soli możemy upiec każdą rybę, która jest w całości.
Do 1 kg soli dodajemy szklankę wody. Mieszamy do uzyskania konsystencji sorbetu. Na papier do pieczenia wykładamy cienką warstwę soli, nieco większą od wielkości ryby. Układamy rybę i przykrywamy warstwą soli – sól powinna szczelnie ją zakrywać. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Przyjmujemy czas pieczenia 40 min/kg ryby. Upieczoną rybę wyjmujemy z piekarnika. Rozbijamy wierzchnią warstwę soli, ściągamy skórę i delikatnie dzielimy rybę.
Ryż z warzywami:
Można użyć surowych warzyw lub wcześniej je podsmażyć lub upiec. Warzywa dobieramy według uznania, mogą to być np. fasolka szparagowa, szparagi, marchew, seler naciowy, papryka, ogórek. Ryż przygotowujemy zgodnie ze specyfiką na opakowaniu.
Ugotowany i wystudzony ryż rozkładamy na płacie nori, układamy warzywa. Końce nori zwilżamy delikatnie zimną wodą. Formujemy rulony przy pomocy maty. Kroimy na około 2 cm kawałki.
Sos umami:
Podgrzewamy masło, aż zacznie się delikatnie złocić. Dodajemy 100 g tofu i 100 ml sosu sojowego. Zagotowujemy. Blendujemy do uzyskania jednolitego sosu.
Saint Clair Family Estate Awatere Valley, Marlborough, Nowa Zelandia
Bogaty bukiet złożony z nut aromatycznych przypraw wyraźnie zaznaczonych na tle nektarynki i wanilii. W ustach świetnie zbudowane, zachwycające niuansami brzoskwiniowymi, figowymi i prażonych orzechów laskowych, elegancką strukturą i wyrafinowaną końcówką o lekko tostowym zabarwieniu.
Bujny bukiet złożony z nut dojrzałych malin, czerwonych czereśni i czarnych owoców przemieszanych z niuansami przyprawowymi. Usta krągłe i eleganckie, o subtelnym owocu i dobrze zintegrowanych jedwabistych taninach oraz długim posmaku z akcentem beczkowym.
Jeśli myślimy o podaniu wina do ryby, pierwszy nasuwający się pomysł to pyszne, aromatyczne chardonnay. Proponuję nowozelandzkie Saint Clair James Sinclair Chardonnay. Ale co jeśli typowe połączenia już nam się znudziły i chcemy spróbować czegoś now...
Jeśli myślimy o podaniu wina do ryby, pierwszy nasuwający się pomysł to pyszne, aromatyczne chardonnay. Proponuję nowozelandzkie Saint Clair James Sinclair Chardonnay. Ale co jeśli typowe połączenia już nam się znudziły i chcemy spróbować czegoś nowego...
Dorada pieczona w papilotach to bardzo prosty pomysł na szybki obiad. Ryba pieczona w paczuszce jest wilgotna, lekka i pełna smaku ponieważ szczelnie zamknięta gotuje się we własnych sokach. Proste dodatki pomidorki koktajlowe, białe wi...
Jeśli jeszcze nie piekliście ryby w soli, koniecznie to nadróbcie i spróbujcie. Przepis jest naprawdę prosty i nie wymagający dużego wysiłku. Przygotowanie solnej masy i ryby zajmie Wam co najwyżej 5 minut, a potem tylko pozostanie czekanie na upieczen...
Chrupiąca zapiekanka ziemniaczana z piekarnika to idealna alternatywa dla cięższych smażonych placków ziemniaczanych. Jeśli zastanawiacie się, czy smakują podobnie od razu uprzedzam, że nie, co nie znaczy, że zapiekanka nie jest równie smaczna ...
Ulubiona ryba Rzymian na polskim stole? To możliwe! Wystarczy kupić łatwo dostepną doradę. Ta pyszna ryba nie wymaga specjalnego przygotowywania. Pieczona dorada z ziemniakami to praktycznie kompletne danie w niespełna pół godziny. Delikatny smak ryby ...
Byłam jego wielbicielką zanim jeszcze uświadomiłam sobie jego istnienie. Instynktownie sięgałam po produkty w których się znajdował. Odkąd nauczyłam się odróżniać go od innych smaków stałam się jego poszukiwaczką. Niełatwy do zdefiniowania, ale z pewno...