W Wigilię na naszych stołach tradycyjnie ląduje karp. Tym razem zapraszamy na pieczonego suma. W kieliszku towarzyszy mu wytrawne różowe wino: Château Lamothe-Vincent Rosé. A na karpia kilka sprawdzonych pomysłów zaproponowaliśmy w zeszłym roku: min. karp z grzybami w śmietanie, karp piernikowy, pieczony karp z pomidorami. Chcemy czegoś bardziej wykwintnego? Powrotu do tradycji? Smaków innych wspaniałych przedstawicieli rybiego gatunku? Na te pragnienia odpowiedzią niech będzie sum! Charakteryzuje się on wspaniałym wyrazistym smakiem, no i co tu dożo mówić, efektownie prezentuje się na półmisku podany w całości. Przepis bardzo prosty - dodatkiem są warzywa, które można skomponować według uznania dodając np. niewielkie kostki ziemniaków, topinambur - co kto lubi. Dopełnienie stanowi konfitura z rabarbaru, którą bez większego problemu można już kupić, ale podajemy nasz sprawdzony przepis, dla tych którzy wolą przygotować ją sami. Całość najlepiej podać w towarzystwie sprawdzonego wina - proponujęfrancuskie, różowe Château Lamothe-Vincent Rosé. Po pierwsze pięknie zgrywa się kolorystycznie z konfiturą, po drugie to wino o mocnej budowie, wyraźnie wytrawne, zatem poradzi sobie z tłustym sumem, a jednocześnie delikatna tanina nie zdominuje rybiego mięsa. Pamiętajcie, mając tłustą rybkę przed sobą: białe wino może okazać się zbyt delikatne a czerwone zbyt mocne. Wtedy nie bójmy się podawać wytrawnych win różowych, dbając tylko o to, by było to wino wyraziste w smaku i z dobrą strukturą. Oczywiście w tej konkurencji nie startują pachnące, delikatne rose, dobre na letnie popołudnia. Więcej świątecznych przepisów znajdziecie tutaj.
Pieczony sum z konfiturą z rabarbaru co najmniej 4 porcje
1 sum
500 g szparagów
200 g marchwi
2 czerwone cebule
sól, pieprz
konfitura z rabarbaru:
200 g rabarbaru
100 g cukru
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka mielonego chrzanu
50 ml różowego wina Ramón Bilbao Rosado
Suma oczyścić, doprawić solą i pieprzem od zewnątrz i wewnątrz. Ułożyć na papierze do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec ok. 45 min. W połowie pieczenia dodać pokrojone warzywa. Jeśli nie macie gotowej konfitury przygotować ją trzeba według przepisu: do garnka wsypać cukier i pokrojony rabarbar, wcisnąć sok z cytryny, dodać wino i łyżeczkę chrzanu. Całość gotować na wolnym ogniu do momentu aż rabarbar rozpadnie się i zgęstnieje. 3. Upieczoną rybę ułożyć na półmisku razem z warzywami. Podawać z konfiturą z rabarbaru.
Podawać w towarzystwie różowego, hiszpańskiego wina Ramón Bilbao Rosado o aromatach czerwonych owoców, świeżo ściętych białych kwiatów i wiśni. Rześkie, o jedwabistej końcówce i subtelnym wiśniowym posmaku, doskonale podkreśli walory pieczonej tłustej ryby i dopełni smak w połączeniu z konfiturą z rabarbaru.
Polecam wino:
Château Lamothe-Vincent Rosé Château Lamothe-Vincent Bordeaux, Francja
Święta coraz bliżej, zgodnie z obietnicą, dzisiaj prezentuję Wam przepyszne danie na wigilijny stół. Świąteczną i wegetariańską wigilijną kapustę duszoną z aromatycznymi wędzonymi śliwkami, suszonymi daktylami, czerwoną żurawiną, polskimi leśnymi...
W Wigilię na naszych stołach tradycyjnie ląduje karp. Tym razem zapraszamy na pieczonego suma. W kieliszku towarzyszy mu wytrawne różowe wino: Château Lamothe-Vincent Rosé. A na karpia kilka sprawdzonych pomysłów zaproponowaliśmy w zeszłym roku: ...
Jak zwał, tak zwał, ale moda na te pyszne, zdrowe cudeńka zaczęła się w Warszawie...Post Domowe pierożki na parze dim sum manty pojawił się poraz pierwszy w .
Ostatni epizod pierogowej krucjaty. Tym razem udajemy się do Kanton Dim Sum House na Węgłową, gdzie restauracje padają równie często jak na Czystej. Po dwóch wizytach podejrzewam jednak, że akurat ten lokal może się tam zadomowić, a jeśli miałby zamyka...
W Wigilię na naszych stołach tradycyjnie ląduje karp. Tym razem zapraszamy na pieczonego suma. W kieliszku towarzyszy mu wytrawne różowe wino:Ramón Bilbao Rosado. A na karpia kilka sprawdzonych pomysłów zaproponowaliśmy w zeszłym roku: min....
Soczysty pieczony schab (różowy w środku)
Soczysty pieczony schab (różowy w środku)
Co roku na święta pieczemy schab, wychodzi trochę suchy, bo przecież taki jest schab, inny nie będzie. A jednak może być! Schab pieczony z tego przepisu jest ...
Przypadek sprawił, że w minioną sobotę trafiliśmy do nowego miejsca. Pełną Parą dim sum bar działa w Warszawie zaledwie od tygodnia a już zaskakuje i to bardzo pozytywnie. Niewielkie, przyjemnie urządzone wnętrze, miła obsługa i to co najważniejsze świ...
Little Hungry Lady - opinie o restauracjach | zdrowe jedzenie