Słońce za oknem powoduje, że budzimy się do życia. Zaczynamy marzyć o wakacyjnych podróżach, chwilach wytchnienia pełnych spokoju, pozytywnej energii i... smakołyków, które jeszcze podkreślą czas euforii spowodowanej wzrostem poziomu witaminy D.
Ja, spędzając czynnie czas i ładując baterie w promieniach słońca, zawsze nabieram apetytu i chęci na nowe, dotąd nieodkryte smaki i receptury. Gdy przychodzi wieczór mam ochotę na coś lekkiego i sycącego. Na przekąski i małe dania które niezależnie od poziomu ich wytrawności mogę połączyć z dobrze schłodzonym orzeźwiającym winem.
Dziś prezentuję Wam przepis na orzechowe przekąski, deser idealnie komponujący się z hiszpańskim albariño. Moje ulubione to Ramón Bilbao Albariño, eleganckie, harmonijne wino o świeżym aromacie brzoskwiń i moreli z lekko słodkim posmakiem egzotycznych owoców i słoną nutką. Jestem pewna, że egzotyczne smaki przekąski i samego wina przypadną Wam do gustu.
Przekąski orzechowe z kremem limonkowym i pestkami granatu 4–6 sztuk
200 g orzechów nerkowca lub mieszanki orzechowej
100 g suszonych owoców (daktyle, figi, morele)
3 limonki
50 g płatków migdałów
2 owoce awokado
1/4 szklanki syropu klonowego
owoc granatu
plasterki limonki do dekoracji
Zetrzyj skórkę z limonek. Orzechy zmiksuj do konsystencji bułki tartej, dodaj suszone owoce, skórkę i sok z 1 limonki oraz migdały. Całość miksuj, aż zacznie się zbijać w ciasto. Powstałą masę podziel na 4-6 części i uformuj z pomocą obręczy w niewielkie "miseczki". Przygotuj krem. Wydrąż miąższ z awokado, dodaj skórkę i sok z 2 limonek oraz syrop klonowy. Całość zmiksuj na gładką masę i przełóż na orzechowy spód. Udekoruj pestkami granatu i plastrami limonki.
Polecam wino:
Ramón Bilbao Albariño Słomkowożółty kolor z zielonymi refleksami. W nosie uderzają świeże aromaty oraz delikatne lekko słonawe niuanse mieszające się z nutami moreli i miąższu brzoskwini. Eleganckie i świeże usta stanowią harmonijny balans z lekko słodkim posmakiem egzotycznych owoców.
Znalazłam sposób na idealny zimowy podwieczorek :) Kremowy budyń czekoladowo-piernikowy, przygotowany z delikatnych perełek tapioki, podany z pomarańczą i chrupiącymi pestkami granatu. To jest po prostu przepyszne i znika w tempie ekspresowym :) 3 porc...
Słońce za oknem powoduje, że budzimy się do życia. Zaczynamy marzyć o wakacyjnych podróżach, chwilach wytchnienia pełnych spokoju, pozytywnej energii i... smakołyków, które jeszcze podkreślą czas euforii spowodowanej wzrostem poziomu witaminy D.Ja, spę...
Na Dzień Matki chciałam zrobić coś wyjątkowego. Podjęłam kilka dziwnych prób, mniej lub bardziej udanych. Ale w końcu stanęło na torciku na bazie wegańskiego biszkoptu awokadowego z kremem limonkowym i owocami
Tradycyjne smaki są zawsze mile widziane. Ten tort to orzechowe ciasto z kremem kawowym a w środku wiśnia w syropie. Chyba wszyscy lubią takie torty :). Na wierzchu polewa czekoladowa i czekoladowe ziarenka kawy :).
Już tylko kilka godzin dzieli nas od szczególnych dni, gdzie to nasze Babcie i nasi Dziadkowie będą świętować. Warto zadbać, aby w tym pięknym czasie poczuli się naprawdę szczęśliwi i podarować im coś od siebie. Może właśnie samodzie...
Chrupiąca skórka kaczki kontrastuje z mięsistym szpinakiem. Pikantny smak dymki, łagodzą słodkie kawałeczki kaki i pestki granat. Kontrastujące połączenia to coś, co lubię najbardziej.(2 porcje)2 piersi kaczki1 i 1/2 łyżeczki przyprawy 5 smaków1 łyżecz...
Oto przepis na najbardziej stresujące ciasto w dziejach! Przygotowane specjalnie na urodziny zaprzyjaźnionej Pani Matki. A jak wiadomo wszystkie panie matki to kwintesencja stylu i dobrego smaku, znawczynie sztuki pięknej i kulinarnej, damy o spojrzeni...