Machiavel
. Tutaj znajdziesz 327212 przepisów na ">
Machiavel
i wiele innych kulinarnych wypieków!" />
Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Machiavel
" placeholder="Wyszukaj przepis na...">
327212 wyników
Machiavel
" placeholder="Przepis na...">
Przepis na ">
Machiavel
Grillowane warzywa na każdą okazję
Przygotowując posiłki zgrilla często zapominamy owarzywach – bo przy nich jest trochę więcej pracy izazwyczaj nie mieszczą się na ruszcie. Ustępują więc miejsca kiełbaskom, stekom iszaszłykom. Grillowane warzywa można upiec wcz...
Wino i kuchnia
Wytrawne
,
Czerwone
,
Danie główne
,
Przekąska
,
Portugalia
,
Dania z grilla
,
Grill
,
Papryka
,
Bakłażan
,
Zdrowe danie
,
Zioła
,
łatwy przepis
,
Cukinie
,
Grillowane warzywa
,
Ocet winny
,
Pomidorki
,
Sół morska
Kotleciki jagnięce w rozmarynie i czosnku
Kotleciki wycięte ze świeżego combra młodego jagnięcia to jedno znajsmakowitszych mięs świata – rarytas podawany wrestauracjach całego Śródziemnomorza, od Portugalii po Izrael. Gdy jednak szukamy dla niego najodpowiedniejszego wina, odruch...
Wino i kuchnia
Wytrawne
,
Czerwone
,
Portugalia
,
Papryka
,
Jagnięcina
,
Oliwa
,
Bazylia
,
Rozmaryn
,
Ziemniaki
,
Comber
,
Patelnia
,
Piekarnik
,
Sól
Perliczka z gruszką
Jesienią i zimą smaki słodkie i korzenne koją tęsknotę za słońcem. Dzisiejsza odsłona dania z perliczki w towarzystwie wina z mojego ulubionego szczepu winorośli to danie doskonałe na romantyczną kolację. To także pretekst by zatrzymać kotłujące się w ...
Wino i kuchnia
Wytrawne
,
Białe
,
Izrael
,
Perliczka
,
Gruszki
,
Pieczona perliczka
,
Miód
,
Viognier
Kolacja walentynkowa
Kochajmy się! Każdy pretekst jest dobry, by wprowadzać w czyn Fredrowskie zawołanie. Czcijmy zatem św. Walentego, który, a jakże, był Włochem! Jeśli zaś przy okazji przekąsimy krewetkę w ostrym jak brzytwa sosie, zanurzymy się w grzybowym smaku ciemneg...
Wino i kuchnia
Krewetki
,
Walentynki
,
Romantyczna kolacja
,
Szparagi
,
Avocado
,
Kolacja Walentynkowa
,
Kolacja we dwoje
,
Kolacja z winem
,
Parmezan
,
Tarta z truskawkami
,
Czarny makaron
,
Koszyczek z parmezanu
,
Mango
,
Truskawki
Stek z rostbefu z chimichurri
Stek – niby prosta rzecz. Kawałek wołowego mięsa, oliwa, trochę soli i pieprzu. Ale uzyskanie właściwego przypieczenia jednak jest sztuką. Zdarzyło mi się kilka razy przedobrzyć w obie strony. Tu właściwie każda minuta ma znaczenie. Osobiście preferuję...
Wino i kuchnia
Obiad
,
Wino czerwone
,
Argentyna
,
Wołowina
,
Malbec
,
Pomidorki koktajlowe
,
Stek wołowy
,
Chimichurri
,
Sos argentyński
,
Uroczysta kolacja
Pieczone piersi z kurczaka w aromacie orientalnych przypraw
W poszukiwaniu nowych smaków dotarłam do egzotycznych dla nas krajów, bogatych w kuszące, intensywne przyprawy. Limonka, trawa cytrynowa, kardamon, kurkuma, curry, imbir, kolendra, kumin. Cudowna, zaskakująca mieszanka aromatów.I kurczak. Zwykły-...
Wino i kuchnia
Obiad
,
Białe wytrawne wino
,
Izrael
,
Gewurztraminer
,
Curry
,
Kurczak
,
Limonka
,
Yarden
,
Kuchnia indyjska
,
Lekka kolacja
,
Pierś z kurczaka w aromatycznych przyprawach
Golonka w miodowo-piwnej glazurze
Golonka pieczona w miodowej glazurze i belgijskie piwo Grimbergen Double o ciemnej, mahoniowej barwieto rozkosz dla podniebienia prawdziwych (i prawdziwie głodnych) smakoszy. Zgodnie z legendą, średniowieczni mnisi z opactwa Grimbergen wierzyli, ...
Wino i kuchnia
Grimbergen
,
Piwo belgijskie
,
Rozmaryn
,
Golonka
,
Grimbergen double
,
Pieczona golonka
Okoń w sosie maślanym z kaparami
Miałam smaka na rybę. W rześkim, lekkim wydaniu.Taką którą można by szybko przyrządzić i podać do niej rześkie i wyraziste wino.Na półce czekało Chablis z Maison Champy i równie wyjątkowy Riesling od Weingut Heinrich Vollmer o wyraźnych aromatach jabłe...
Wino i kuchnia
Wytrawne
,
Białe
,
Danie główne
,
Ryba
,
Francja
,
Chardonnay
,
Dania z grilla
,
Kapary
,
Burgundia
,
Chablis
,
Niemcy
,
Okoń
,
Riesling
,
Sos maślany
,
Okoń w sosie maślanym
Verrine z purée ogórkowego z twarożkiem
Ta rozkoszna przystawka rozbudza kubki smakowe swoją ziołową świeżością. Czy może być coś doskonalszego w swojej prostocie? Idealnym dopełnieniem będzie sauvignon blanc z Doliny Loary - Sancerres Les Charmelles o bogatym, intensywnym, bukiecie złożon...
Wino i kuchnia
Wytrawne
,
Białe
,
Przystawka
,
Przekąska do wina
,
Souvignon blanc
,
Mojej francuskiej kuchni
,
Sancerres Les Charmelles
,
Verrine
Młode buraczki z serem kozim, pomarańczą i kaszą pęczak
Fot. Prymat Sp.z o.o.Młode buraczki z serem kozim, pomarańczą i kaszą pęczakna 4 porcje300 g buraków150 g sera koziego w roladzie100 g ugotowanej kaszy pęczak2 pomarańcze sos sałatkowy włoski Prymat1 łyżka musztardy delikatesowej Prymat1 łyżka mi...
Wino i kuchnia
Gęsia wątróbka na karmelizowanym jabłku
Listopad nieodzownie kojarzy mi się z gęsiną. Dzisiaj polecam wątróbkę gęsią z dodatkiem karmelizowanego jabłka i cebuli. W kwestii zaś wina sięgnijmy śmiało po naszego lokalnego Solarisa, np. z Pałacu Mierzęcin.W Polsce wątróbek nie poważa się specja...
Wino i kuchnia
Białe wytrawne wino
,
Gęsina
,
Kuchnia polska
,
Pałac Mierzęcin
,
Polskie wino
,
Wątróbka
,
Wątróbka gęsia
,
Wątróbka z jabłkiem
Pieczony łosoś, batat i koper włoski
Łosoś, batat i koper włoski w połączeniu z różowym winem Ramon Bilbao Rosado to smaczny pomysł na spędzenie leniwej niedzieli.Jest takie powiedzenie, że przez żołądek do serca. Jak w każdej mądrości ludowej tu też kryje się ziarnko prawdy. Poza t...
Wino i kuchnia
Lekka kolacja
,
Różowe wino
,
Batat
,
Koper włoski
,
Pieczony łosoś
Dekonstrukcja świątecznego barszczyku
Buraki i suszone grzyby – to smaki, które od razu kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia. Uwielbiam tradycyjne, świąteczne potrawy, przepisy przekazywane w mojej rodzinie z pokolenia na pokolenie. W moim domu na wigilijnym, a potem na świątecznym st...
Wino i kuchnia
święta
,
Czerwone wino
,
Grzyby
,
świąteczny obiad
,
Tarta
,
Ser kozi
,
świąteczna kolacja
,
Buraki
,
Regent
Przekąski orzechowe z kremem limonkowym i pestkami granatu
Słońce za oknem powoduje, że budzimy się do życia. Zaczynamy marzyć o wakacyjnych podróżach, chwilach wytchnienia pełnych spokoju, pozytywnej energii i... smakołyków, które jeszcze podkreślą czas euforii spowodowanej wzrostem poziomu witaminy D.Ja, spę...
Wino i kuchnia
Wytrawne
,
Białe
,
Deser
,
Przekąska do wina
,
Granat
,
Limonka
,
Orzechy
,
Avocado
,
Przekąski orzechowe
Pasztet rybny z orzechami pistacjowymi
Ryba na zimno, czyli błyskotliwy miks sandacza ipistacji - tradycyjnie podajemy go z Chablis, czyli klasyka białej klasyki.Jednak w ramach naszego eksperymentalnego założenia, postanowiliśmy złamać proste zasady i spróbować owego połączen...
Wino i kuchnia
Wytrawne
,
Białe
,
Przystawka
,
Francja
,
Chardonnay
,
Wigilia
,
Przekąski do wina
,
Eksperymentalnie
,
Chablis
,
Wędzony łosoś
,
Pasztet rybny
PASTA Z GROSZKU
Łatwa i szybka w wykonaniu pasta z zielonego groszku - idealna do kanapek, naleśników, makaronów.Składniki:♥ ok 270g groszku (u mnie gotowany na parze Bonduelle)♥ 2 łyżki sezamu♥ 2 łyżki oleju sezamowego♥ łyżka soku z cytryny♥ ząbek czosnku♥ pół łyżecz...
Kasia Weganka
Sezam
,
Pasty kanapkowe
,
Groszek
←
Poprzednia
120
121
122
123
124
Następna
→