Fot. Prymat Sp.z o.o.
Młode buraczki z serem kozim, pomarańczą i kaszą pęczakna 4 porcje
- 300 g buraków
- 150 g sera koziego w roladzie
- 100 g ugotowanej kaszy pęczak
- 2 pomarańcze sos sałatkowy włoski Prymat
- 1 łyżka musztardy delikatesowej Prymat
- 1 łyżka miodu wielkokwiatowego
Umyte buraki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po upieczeniu studzimy i lekko ciepłe obieramy ze skóry.
Pomarańcze filetujemy. Połowę buraków miksujemy na gładką masę z dodatkiem soku z resztek pomarańczy i mieszamy z kaszą. Z pozostałych buraków wydrążamy małe kulki.
Ser kozi kroimy na kawałki.
Przygotowujemy sos włoski Prymat zgodnie z opisem na opakowaniu, dodając musztardę i miód. Na talerzu układamy buraki z kaszą, serem kozim i cząstkami pomarańczy, polewamy przygotowanym sosem.
Polecam wino: