Kochajmy się! Każdy pretekst jest dobry, by wprowadzać w czyn Fredrowskie zawołanie. Czcijmy zatem św. Walentego, który, a jakże, był Włochem! Jeśli zaś przy okazji przekąsimy krewetkę w ostrym jak brzytwa sosie, zanurzymy się w grzybowym smaku ciemnego makaronu, dosłodzimy żywot truskawkową tartą i popijemy to wszystko italskim winem, miłości nam nie zabraknie.
Udana kolacja walentynkowa powinna składać się z kilku „żelaznych’ produktów owianych libido-twórczą sławą (u nas rządzą krewetki, pomidory, truskawki i szparagi) powinna być lekka, łatwa w przygotowaniu (trudno o romantyczny nastrój po kilku godzinach stania w kuchni) i kończyć się śniadaniem. O tym, że winna być smaczna i przygotowana w myśl zasady: coś różowego, coś z bąbelkami, coś czerwonego oraz podlana kilkoma kieliszkami wspominać już chyba nie muszę.
Nasza propozycja spełnia wszystkie te kryteria. Wybór win skłonił nas do poszukiwań włoskich tropów w kuchni: stąd na talerzach makaron, mascarpone, owoce morza, parmezan. Potrawy nieskomplikowane: kłopot może jedynie sprawić znalezienie naprawdę dojrzałego mango i aromatycznych truskawek w środku zimy oraz upolowanie czarnego makaronu.
Mimo gorącej atmosfery pamiętajcie o dobrym schłodzeniu win różowych i słodkiego moscato na deser! Prosecco przewidzieliśmy na śniadanie, zatem niech czeka w lodówce na swoją kolej! Zwróćcie uwagę na
WALENTYNKOWY ZESTAW WIN Z FILMEM WOODEGO ALLENA GRATIS!, który skomponowaliśmy dla Waszej wygody, byście nie musieli tracić czasu na poszukiwania odpowiedniego wina. Miłego świętowania…
Na walentynkową kolację zapraszają dziś: Justyna Korn-Suchocka i Anna Miodońska.
PRZYSTAWKA Krewetki z mango
z pikantnym avocado
dla 2 osób
- 200 g średniej wielkości krewetek
- 1 małe dojrzałe mango
- 2 male lub 1 duże avocado
- ¼ cebuli (najlepiej czerwonej)
- 5 gałązek natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 limonka
- Tabasco lub ostra papryczka
- Sól, pieprz
- pół szklanki wina (wytrawne białe lub różowe) i kilka łyżek do sosu
Jeśli krewetki wymagają obrania, odrzuć pancerzyk i dokładnie oczyść krewetkę - zostaw jedynie czerwony ogonek. Zagotuj szklankę wody z solą i łodygami pietruszki. Dodaj pół szklanki wina i gotuj krewetki przez 1-2 minuty. Odsącz i ostudź krewetki. Cebulę pokrój na cieniutkie paseczki – możesz ją przelać wrzątkiem lub zamoczyć na 10 minut w osolonej, zimnej wodzie. Osusz. Obierz mango i avocado. 1/3 owoców avocado pokrój w niedużą kostkę, polej sokiem z limonki i odstaw. Resztę zmiksuj na gładką masę wraz z natką pietruszki (zostaw kilka listków do dekoracji), sokiem z limonki, kilkoma łyżkami wina, oliwą, solą, pieprzem i kilkoma kroplami tabasco lub kawałkiem ostrej papryczki. UWAGA! Zmiksowany sos powinien być ostry i słony tak, by równoważył słodycz krewetek i mango. Mango pokrój w kostkę – 1/4 owoców posiekaj.
Do szerokiego kieliszka włóż na dno łyżkę posiekanego mango. Dodaj warstwami: zmiksowany sos z avocado, krewetki, cebulkę, kostki mango i avocado, znów krewetki i cebulkę, kleks sosu - całość udekoruj pietruszką. Podawaj schłodzone.
Do coctailu krewetkowego polecam Pinot Grigio Rosé Casa Defra - różowe wino z okolic Wenecji o bladoróżowej barwie i nosie pełnym subtelnych aromatów świeżych, czerwonych owoców: malin i poziomek. W ustach delikatne i rześkie, o przyjemnym, lekko owocowym posmaku. Doskonałe jako romantyczny aperitif - sprawdzi się również w towarzystwie owoców morza. Świetnie uzupełni balans pomiędzy słodyczą mango, delikatnością mięsa krewetek a ostrym sosem z avocado.
Pinot Grigio Rosé Casa DefraPRODUCENT: Cielo e Terra
KRAJ: Włochy
REGION: Veneto
APELACJA: IGT delle Venezie
DANIE GŁÓWNE Tagliatelle z kurkami, boczkiem i pomidorami
dla 2 osób
- 10 dag czarnego makaronu tagliatelle
- 4 plastry wędzonego boczku
- 10 dag mrożonych kurek
- 10-15 pomidorków koktajlowych
- 2 ząbki czosnku
- mała cebulka lub szalotka
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki oliwy extra vergine
- natka pietruszki
- sól i pieprz
Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Pomidorki sparzyć i pokroić na ćwiartki. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, wrzucić drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę. po chwili dodać boczek pokrojony w kostkę. Gdy cebula się zeszkli, dodać kurki oraz oliwę. Smażyć 4-6 minut często mieszając. Dodać pomidorki i smażyć jeszcze 2 minuty. Doprawić solą i pieprzem. Dodać 2 łyżki posiekanej natki pietruszki oraz makaron. Wymieszać i chwilę razem podgrzać. Podawać natychmiast.
Tagliatelle najlepiej podać w towarzystwie wyjątkowego czerwonego wina
Lava Beneventano Aglianico o głębokiej czerwonej barwie z fioletowymi refleksami. Uwodzące mocnymi aromatami czerwonych owoców oraz wyraźną nutą korzenną i wanilią. Bardzo przyjemne o dość wyraźnych, ale krągłych taninach i wytrawnej, czystej końcówce.
Lava Beneventano AglianicoPRODUCENT: Terre del Vulcano, Farnese Vini
KRAJ: Włochy
REGION: Kampania
APELACJA: IGT Aglianico Beneventano
DESER Tarta z truskawkamii dżemem agrestowym oraz mascarpone
- 25 dag mąki
- 6 dag cukru
- 12 dag masła
- 1 jajko
- Nadzienie:
- 3 żółtka
- 8 dag cukru
- 3 łyżki wina Moscato di Piemonte
- 2 łyżki soku pomarańczowego
- 25 dag serka mascarpone
- 3 łyżki żelatyny-fix
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 20-30 dag dżemu agrestowego
- 15-20 truskawek
Zagnieć ciasto z podanych składników i odstaw do lodówki na godzinę. Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C. Formę do pieczenia i jej boki wyłóż ciastem i nakłuwaj widelcem.
Piecz 25 minut. Odstaw do wystudzenia. Żółtka ubij z cukrem w kąpieli wodnej, dodaj sok i 3 łyżki wina, mascarpone i jogurt. Miksuj do połączenia składników. Żelatynę rozpuść według przepisu na opakowaniu, połącz z kremem. Wystudzone ciasto przesmaruj dżemem agrestowym, następnie delikatnie wyłóż krem. Tartę wstaw w chłodne miejsce na co najmniej godzinę. Na 20 minut przed podaniem wyjmij ją, by nieco się ogrzała. Wierzch udekoruj kawałkami truskawek.
Do słodkiego i zarazem orzeźwiającego deseru polecam Moscato di Piemonte. Doskonałe wino deserowe o subtelnej, słonecznej barwie wzbogaconej o złote refleksy. Uwodzi mocnymi aromatami świeżych kwiatów i białych owoców. W ustach słodkie, ale jednocześnie rześkie, o bogatej i długiej końcówce.
Moscato di PiemontePRODUCENT: Giordano
KRAJ:
Włochy
REGION:
Piemont
APELACJA:
DOC Moscato Piemonte
NA ŚNIADANIE Sałatka z zielonych szparagów z truskawkami w koszyczku z parmezanu
- 450 g sera parmezan
- 20 g cukru
- 50 g truskawek
- 10 g rukoli
- 70 g zielonych szparagów
- 30 ml oliwy z oliwek
- 15 ml białego octu balsamicznego
- só
- pieprz gruboziarnisty
Zetrzeć ser parmezan, wymieszać go z cukrem, wysypać na rozgrzaną patelnię i doprowadzić do rozpuszczenia. Uzyskaną w ten sposób konsystencję nałożyć na odwróconą do góry dnem filiżankę w celu uformowania koszyczka i pozostawić do ostygnięcia. Szparagi pokroić na trzy części i delikatnie zblanszować. Umyte truskawki bez szypułek pokroić każdą na cztery części. Rukolę wypłukać.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w dużej misce, doprawić solą, pieprzem, oliwą z oliwek oraz octem balsamicznym. Wymieszaną sałatkę nałożyć do koszyczka z parmezanu umieszczonego pośrodku talerza.
Sałatkę podawać w towarzystwie
Prosecco Spumante Brut - białego, musującego wina o aromatach dojrzałych moreli, bananów, zielonych jabłek i skórki chleba. Łagodnie wytrawne, zrównoważone, o odświeżającej kwasowości
i przyjemnym owocowym smaku.
Prosecco Spumante Brut PRODUCENT: Tor dell’Elmo
KRAJ: Włochy
REGION: Veneto
APELACJA: DOC Prosecco