Niedawno przygotowałam dla Was cały zestaw deserów z truskawkami (
TUTAJ). Warto jednak wykorzystać sezon na te owoce i spróbować nowego połączenia. Sałatka z kurczakiem i truskawkami to świetny pomysł na lekki lunch, a także dobra okazja do eksperymentu w kuchni.
Do przygotowania jednej porcji potrzebowałam:
Garść liści sałaty
Garść rukoli
Pół pomidora
Kawałek (ok. 10 cm) ogórka
3 łyżki kukurydzy konserwowej
Pierś kurczaka (ok. 120g)
Szczypta papryki
Sól do smaku
6 dużych truskawek
Łyżkę oliwy z oliwek
Kilka liści świeżej bazylii
Przygotowanie:
1. Pierś kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy szczyptą papryki i solą i smażymy bez tłuszczu na patelni teflonowej.
2. W międzyczasie myjemy wszystkie warzywa i owoce.
3. Sałatę rwiemy na drobne części, a pozostałe składniki kroimy na drobne kawałki.
4. Mieszamy sałatę z warzywami oraz truskawkami. Dodajemy przestudzoną pierś kurczaka.
5. Wszystko skrapiamy oliwą i dodajemy porwane liście bazylii.
Gotowe!
Taka sałatka w towarzystwie pieczywa świetnie sprawdzi się jako letni lunch, także w lunchbox’ie!
Chcecie być na bieżąco?
Zapraszam Was do obserwowania za pośrednictwem