Cześć =) Zapraszam na kurczaka w stylu azjatyckim, z przepisu zaprzyjaźnionej globtrotterki Zuzanny Amelii. Jest to potrawa bardzo lekka, zdrowa i kolorowa, o nucie smakowej i sposobie wykonania oraz podania nawiązujących do stylu azjatyckiego, a szczególnie zainspirowana podróżą do Chin. Główna przyprawa, curry, nadaje potrawie posmak znamienny dla południowych krajów kontynentu oraz wysp rozciągających się w stronę Polinezji. Mieszanki przyprawowe curry mogą nieco różnić się od siebie składem lub proporcjami poszczególnych składników, lecz zawsze mamy w nich imbir, kurkumę, kmin, kardamon i kolendrę. Bywają mniej lub bardziej pikantne. Dzisiejsza potrawa przyprawiona jest dodatkowo ostrą papryką. Do dekoracji warto użyć listków kolendry, choć na zdjęciu widoczna jest pietruszka, która też może być.
Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania kurczaka w taki sposób, ponieważ naprawdę warto!
Potrzebne będą (na 3-4 porcje)
- 2 filety z piersi kurczaka
- 3 papryki (czerwona, zielona, żółta)
- 2 cebule
- sól, pieprz
- curry, papryka mielona
- ryż
Sposób wykonania:
1) Kurczaka kroimy w małe, skośne kawałki (takie jak do pałeczek), dodajemy curry i paprykę, po czym mieszamy.
2) Paprykę kroimy w drobne paski, a cebulę w ósemki.
3) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i zaczynamy smażyć kurczaka.
4) Na kurczaka dodajemy warstwę papryki, a na paprykę warstwę cebuli. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
5) Dusimy pod przykryciem, aż cebula zmięknie. Można kilka razy przemieszać.
6) Ryż gotujemy osobno.
Smacznego =)