Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Jemy Oczami
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
70
Kategorie
17
Kokosowe pieguski (bez mleka, glutenu i cukru)
Klasyczne kokosanki, to pierwsze ciasteczka jakie zrobiłam w życiu, jeszcze w szkole podstawowej. Byłam zachwycona, bo wyszły i wyszły pyszne. W ostatnim czasie odświeżyłam stary przepis. Z kokosanek wyszły kokosowe pieguski - ciasteczka kokosowe z mak...
Jemy Oczami
Na słodko
Gorąca whisky
Jest zima, jest zimno, więc dobrze się rozgrzać. Gorącą whisky piłam pierwszy raz w Irlandii, kiedy podczas wyprawy na klify nieźle nas przewiało. Irlandczycy ten rozgrzewający trunek stosują nie tylko jako rozgrzewacz, ale też na przeziebienia. W oryg...
Jemy Oczami
Sałatka z pomelo i krewetkami
Wykorzystując resztę krewetkowych zapasów zrobiłam szybką sałatkę na przkąskę w ciągu dnia. Krewetki dobrze komponują się z pomelo, a pomelo z chilli - sałatka jest więc smaczna. Chrupkości dodają kawałki selera naciowego.Sałatka dostarcza cennych wita...
Jemy Oczami
Przekąski
,
Sałatki
,
Przekąski mięsne
,
Sałatki z mięsem
Łosoś parzony w bulionie warzwnym
Bardzo szybki i równie prosty sposób na fileta z łososia. Łosoś przyrządzony w ten sposób będzie niezwykle miękki i delikatny. Żeby przyrządzić parzonego łososia niezbędny będzie bulion warzywny. Ja akurat miałam wcześniej przygotowany, co znacznie sk...
Jemy Oczami
Dania mięsne
,
Pomysł na obiad
Risotto szafranowe z krewetkami
Zostało nam sporo krewetek z sylwestrowych zapasów, postanowiłam więc wykorzystać je między innymi w risotto. A, że bardzo lubię smak szafranu i cierpkość jaką nadaje potrawom podstawą stało się właśnie risotto szafranowe. Razem z krewetkami bardzo faj...
Jemy Oczami
Przekąski
,
Dania mięsne
Świąteczno-Sylwestrowy drink z wigilijnego suszu
W tym roku niezwykle zasmakował mi kompot z wigilijnego suszu. Zasmakował do tego stopnia, że zrobiłam wczoraj kolejny i popijam go sobie. Kompotu wyszło całkiem sporo, więc postanowiłam przetestować procentową alternatywę tego napoju, która będzie cie...
Jemy Oczami
święta
Bigos mojej mamy
Bigos mojej mamy - czyli najlepszy bigos jaki kiedykolwiek jadłam, zapewniam, że Wy też ;) Pojawia się na stole kilka razy do roku, obowiązkowo przy okazji świąt, ale czasem i w postaci wyproszonego bonusu bez okazji.Jest przepyszny,czuć&nb...
Jemy Oczami
Dania mięsne
,
święta
Bigos mojej mamy
Bigos mojej mamy - czyli najlepszy bigos jaki kiedykolwiek jadłam, zapewniam, że Wy też ;) Pojawia się na stole kilka razy do roku, obowiązkowo przy okazji świąt, ale czasem i w postaci wyproszonego bonusu bez okazji.Jest przepyszny,czuć&nb...
Jemy Oczami
Dania mięsne
,
święta
Piernik z miodu rumienionego (bez glutenu, mleka i cukru)
Wczoraj w nocy wzięłam się za piernik. W zasadzie za ulepszanie przepisu na piernik, bo poprzedni wyszedł jak wióry... Po modyfikacjach jest o niebo lepiej. Piernik jest wyrośnięty, dość wilgotny, bardzo aromatyczny i słodki. Nie musi leżakować, więc m...
Jemy Oczami
Na słodko
,
święta
Śledzie w oleju lnianym z dodatkiem białej gorczycy
Kolejna propozycja na uwielbiane przeze mnie śledzie, po świętach pewnie wyjdą mi bokiem ;)Śledzie w delikatnym oleju lnianym z dodatkiem białej gorczycy i cebuli cukrowej. Śledzie trzebazrobić minimum dwie doby przed planowanym ich podaniem, wte...
Jemy Oczami
Przekąski
,
święta
Śledzie korzenne
Klasyczne, świąteczne śledzie w korzennej odsłonie - z dodatkiem goździków, cynamonu i kardamonu.Jestem fanką cynamonu i mimo jego obecności w większości świątecznych desów, ciągle mi mało ;) Postanowiłam spróbować zestawić jego smak z wigilijną klasyk...
Jemy Oczami
Przekąski
,
święta
Retro pierniczki "Całuski" (bez cukru, mleka, glutenu)
Oryginalny przepis na pierniczki całuski pochodzi z "Książki kucharskiej" Zofii Czerny z 1954 roku.Przepis jest więc dość retro i samo to daje już mu niezwykły urok. Bazowy przepis zmodyfikowałam przez zmianę mąki pszennej na kukurydzianą i mąkę z tapi...
Jemy Oczami
Na słodko
,
święta
Łosoś parzony w bulionie warzwnym
Bardzo szybki i równie prosty sposób na fileta z łososia. Łosoś przyrządzony w ten sposób będzie niezwykle miękki i delikatny. Żeby przyrządzić parzonego łososia niezbędny będzie bulion warzywny. Ja akurat miałam wcześniej przygotowany, co znacznie sk...
Jemy Oczami
Dania mięsne
Pasta z czerwonej soczewicy i buraka
Powoli przekonuję się do past warzywnych... Robię je rzadko, ponieważ zdecydowanie bardziej wolę nabiał, ale niespodzianka w postaci konieczności odstawienia mleka pchnęła mnie w kierunku past warzywnych. Na pierwszy ogień poszła czerwona soczewica, kt...
Jemy Oczami
Przekąski
Muffiny piernikowe, bez jaj, mleka i cukru
Muffinki w wersji świątecznej - piernikowe. Wyszły miękkie, aromatyczne i dość wilgotne.Użyłam trzech rodzajów mąk - ryżowej, gryczanej i mąki z tapioki. Jeżeli ktoś z Was nie lubi smaku gryki, można spokojnie zamienić mąkę gryczaną na kukurydzianą. Ja...
Jemy Oczami
Na słodko
,
święta
Muffiny piernikowe, bez jaj, mleka i cukru
Muffinki w wersji świątecznej - piernikowe. Wyszły miękkie, aromatyczne i dość wilgotne.Użyłam trzech rodzajów mąk - ryżowej, gryczanej i mąki z tapioki. Jeżeli ktoś z Was nie lubi smaku gryki, można spokojnie zamienić mąkę gryczaną na kukurydzianą. Ja...
Jemy Oczami
Na słodko
,
święta
←
Poprzednia
1
2
3
4
5
Następna
→