Kolejna propozycja na uwielbiane przeze mnie śledzie, po świętach pewnie wyjdą mi bokiem ;)
Śledzie w delikatnym oleju lnianym z dodatkiem białej gorczycy i cebuli cukrowej. Śledzie trzebazrobić minimum dwie doby przed planowanym ich podaniem, wtedy smaki właściwie się przenikną.
Składniki na litrowy słoik:
• 4-5 płatów śledzi a'la matias
• 1 duża cebula lub 2 mniejsze
• 2 płaskie łyżki ziarenek białej gorczycy
• olej lniany
Przygotowanie:
Śledzie moczymy w zimnej wodzie przez cała noc - wodę wymieniamy chociaż dwukrotnie. Śledzie kroimy pod skosem w około 2-centymetrowe paski. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na dno wcześniej wyparzonego słoika wkładamy warstwę cebuli, posypujemy szczyptą gorczycy, kładziemy na to warstwę śledzi, pózniej znowu cebulę i gorczycę i tak warstwa po warstwie do wypełnienia słoika. Wypełniony słoik zalewamy olejem lnianym - ja zużyłam około 300 ml. oleju na litrowy słoik śledzi. Osobiście uwielbiam jeść te śledzie z gotowanymi ziemniakami, ale dobry chleb też daje radę.