Wykorzystując resztę krewetkowych zapasów zrobiłam szybką sałatkę na przkąskę w ciągu dnia. Krewetki dobrze komponują się z pomelo, a pomelo z chilli - sałatka jest więc smaczna. Chrupkości dodają kawałki selera naciowego.
Sałatka dostarcza cennych witamin - seler naciowy bogaty jest w fosfor, wapń, potas, cynk, witaminy z grupy B i E, pomelo z kolei dostarcza mnóstwo witaminy C.
Składniki:• 150 g. krewetek wietnamskich• 1/2 pomelo• 2 gałązki selera naciowego• chilli w proszku lub kawałek świeżej papryczki• sos sojowy ciemny bezglutenowy• sól
Przygotowanie:Krewetki podsmażamy z dodatkiem chilli i soli. Pomelo obieramy - zdejmujemy skórkę z wierzchu, a także cienką skórkę znajdującą się bezpośrednio na miąższu. Tak obrane pomelo dzielimy na kawałki. Selera naciowego kroimy w plastry 3-5 mm. Wszystko wkładamy do miski, polewamy sosem sojowym (2-3 łyżki) i dokładnie mieszamy. Podajemy w temperaturze pokojowej.