Wczoraj w nocy wzięłam się za piernik. W zasadzie za ulepszanie przepisu na piernik, bo poprzedni wyszedł jak wióry... Po modyfikacjach jest o niebo lepiej. Piernik jest wyrośnięty, dość wilgotny, bardzo aromatyczny i słodki. Nie musi leżakować, więc można zrobić go w oststniej chwili ;)
Składniki:
• 200 ml. miodu
• 3 łyżki wody
• 1 opakowanie przyprawy do piernika bg
• 500 g. mąki (300 g. kukurydzianej, 200 g. z tapioki)
• 100 g. roztopinionego tłuszczu roślinnego (u mnie Alsan Bio)
• 160 g. ksylitolu
• 5 jajek
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej rozpuszczonej w 1/4 szklanki wody
• 1 szklanka puree z pieczonej dyni
• bakalie
Przygotowanie:
Miód rumienimy wraz z przyprawą do piernika - miód ma się pienić, dodajemy 3 łyżki wody, odstawiamy do ostygnięcia. Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy odrobinę soli i ubijamy na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy ksylitol i rozpuszczony tłuszcz roślinny, mieszamy przez kilka minut. Kiedy już masa z żółtek będzie jednolita, dodajemy do niej pianę z białek, mąkę i miód - mieszamy mikserem z hakiem przez około 10 minut. Dodajemy puree z dyni i bakalie, ponownie mieszamy mikserem przez kilka minut. Przelewamy masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ok. 50 minut. Gotowy piernik można przełożyć dżemem, ja miałam akurat marmoladę cytrynową - pycha! :)
Moja mama opowiadała mi kiedyś o pierniku, który piekła jej mama. Podobno żaden inny się z nim nie równał. Gdy znalazłam zeszyt babci z przepisami odszukałam stronę z notatkami o pierniku. A tam wśród składników: wielki, czerwony burak. W...
Tym razem mam przepis dla łasuchów masła orzechowego i czekolady. Ciastka a`la pieguski z masłem orzechowym, w wersji bez cukru, glutenu i mleka to przepis, który warto zapamiętać. Jeżeli zalega Ci w szafce kilka łyżek masła orzechowego lub po im...
Świątecznych przepisów nigdy za wiele, zwłaszcza jeśli są tak pyszne jak ten na marchewkowy piernik bez cukru. Robiłam go z przekonaniem, że będzie to kolejny zwykły piernik jakich wiele. Na szczęście, myliłam się. To ciasto skradło moje serce i mam na...
Pipilotka - blog o odchudzaniu, ćwiczeniach i zdrowym trybie życia
Dawno nie umieszczałam przepisu na domowe batoniki dlatego śpieszę z nową propozycją. Batoniki przygotowałam z płatków owsianych, z dodatkiem masła migdałowego i wanilii. Posłodziłam je musem daktylowym przygotowanym z suszonych da...
Ciasto ze śliwkami to obowiązkowa pozycja we wrześniowym menu każdego łasucha. U mnie już jest, to znaczyła było, bo zniknęło w tempie światła. Tarta z dużą ilością śliwek, małą ciasta, aromatem pomarańcz, bez dodatku cukru. Zdrowsza wersja trady...
Wiele lat temu nie zastanawiałam się nad tym z jakich składników przygotować tort. Otwierałam zeszyt lub książkę kucharską, kompletowałam składniki i piekłam. Dzisiaj nie jest tak prosto moja dieta, jak i dieta mojej rodziny uległa zmiani...
Aromatyczny piernik przełożony masą rumową, powidłami i oblany mleczną czekoladą ciasto którego nie może zabraknąć na świątecznym stole ;) Sposób przygotowania Margarynę, cukier, jaja, miód utrzeć, dodać śmietanę Mąkę zmieszać z sodą i przypra...