Bardzo szybki i równie prosty sposób na fileta z łososia. Łosoś przyrządzony w ten sposób będzie niezwykle miękki i delikatny. Żeby przyrządzić parzonego łososia niezbędny będzie bulion warzywny. Ja akurat miałam wcześniej przygotowany, co znacznie skróciło czas pracy przy rybie. Łososia podałam z ryżem i sałatką z roszponki, selera naciowego i pomidora z miodowym winegretem.
Składniki:
• filet z łososia
• 1 litr bulionu warzywnego
• sól do smaku
Bulion z warzyw:
• włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, 1/4 selera, 1/2 pora)
• 1 cebula
• 2 liście laurowe
• 3 kulki ziela angielskiego
• 3 ziarenka czarnego pieprzu
• 1 łyżeczka soli
• 2 litry wody
Przygotowanie bulionu:
Marchew, pietruszkę i selera obieramy i kroimy na mniejsze części. Z pora zdejmujemy jedną warstwę i również kroimy. Jeżeli mamy możliwość, nieobraną cebulę opalamy, jeśli takiej możliwości nie mamy - kroimy na ćwiartki i podsmażamy. Tak przygotowane warzywa zalewamy wodą i zagotowujemy. Do gotujących się warzyw dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i sól. Gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie. Po ostudzeniu odcedzamy wywar. Tak przygotowany wywar możemy zamrozić w pojemnikach do przechowywania żywności.
Przygotowanie łososia:
Wcześniej przygotowany wywar warzywny doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Łososia solimy, dzielimy na dwie części, a następnie wkładamy do wywaru. Zostawiamy rybę w wywarze na kilka minut - w zależności od tego jakie mięso chcemy otrzymać. Ja trzymałam łososia w wywarze 4 minuty. Po tym czasie idealnie odchodził od skórki, a zarazem był bardzo delikatny i soczysty.