Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
10602 wyników
Przepis na kuchnia indyjska
Yam som o – tajska sałatka z pomelo lub grejpfrutów
Jakie owoce kojarzą się Tobie z kuchnią tajską? Pomyślisz zapewne o mango, papai czy limonce, bo skojarzenie z pomelo czy grejpfrutem raczej nie jest oczywiste. A przecież jedną z popularniejszych sałatek w Tajlandii jest yam som o, orzeźwiające pomel...
Food & travel blog zlotapropocja.pl
Kuchnia
,
Kuchnie świata
,
Czosnek
,
Na szybko
,
Papryka ostra
,
Po tajsku
,
Kuchnia tajska
,
Sos rybny
,
Na ostro
,
Przekąski
,
Limonka
,
Kolendra
,
Sałatki
,
Suszone krewetki
,
Kuchnia azjatycka
,
Grejpfrut
,
Pomelo
,
Lekka sałatka
,
Pikantna sałatka
,
Przepis na Yam som o
,
Sałatka z cytrusów
,
Tajska sałatka z grejpfrutów
,
Tajska sałatka z pomelo
Sałatka krabowa z makaronem sojowym, ogórkiem i koperkiem
Ile razy w miesiącu zdarza się Tobie przygotować w domu jedzenie na lunch do pracy? Nam się zdarza prawie codziennie. I to nie tylko dlatego, że lubimy gotować. Jasne, czasami wyskoczymy na dobry lunch, ale na co dzień nie mamy na to czasu, a szkoda na...
Food & travel blog zlotapropocja.pl
Kuchnia
,
Makaron
,
Sałatki
,
Koperek
,
Ogórek
,
Paluszki krabowe
,
Vermicelli
,
Co jeść w pracy
,
Paluszki surimi sałatka
,
Przepis na lunch do pracy
,
Przepis z makaronem vermicelli
,
Sałatka krabowa z makaronem sojowym
,
Sałatka z koperkiem
,
Sałatka z paluszkami krabowymi
BABA GHANOUSH
Baba ghanoush jest jedną z najpopularniejszych past, dipów Bliskiego Wschodu i Egiptu. Powstaje z bakłażana i sezamu. Bakłażana się piecze i wydobywa z niego miąższ, a sezam dodaje się w postaci tahini. Całość miksuje się z przyprawami, skrapia sokiem ...
Apetyt na Smaka
Inne
,
Kuchnia arabska
,
Bakłażan
,
Pasty
Poszukiwanie smaku, cz. V – wpływy francuskie i niemieckie w kuchni podlaskiej
W pierwszej części w skrócie opisałam najczęściej używane w kuchni podlaskiej składniki. W drugiej części przedstawiłam potrawy powstałe w wyniku
żyję żeby jeść - zdrowe przepisy
Kuchnia podlaska
,
Poszukiwanie smaku....
,
Co się jada na Podlasiu
,
Kiszka ziemniaczana
,
Kiszone ogórki
,
Tatar
WARSZTATY 14.10.15 – KUCHNIA WCZESNOŚREDNIOWIECZNYCH SŁOWIAN
Cykl warsztatów rozpoczęty. Spotkanie pierwsze to kuchnia wczesnośredniowiecznych Słowian. Pod lupę wzięliśmy wyniki badań z obiektu Grodzisko Żmijowiska. Na terenie zachodniej Lubelszczyzny w dolinie rzeki Chodelki już w 1965 roku archeolodzy odkryli...
Ciesz się smakiem
Uncategorized
,
Warsztaty
,
Archeologia doświadczalna
,
Chodlik
,
Kuchnia słowiańska
,
Kulinarne
,
Skansen
,
średniowiecze
,
Stare przepisy
,
Słowiańskie
,
Żmijowiska
SERNIK WANILIOWY
SERNIK WANILIOWY szybko się go robi (nic nie pieczemy), a ciasto jest super Sernik polecam podać, ze specjalnie przeze mnie wyselekcjonowaną i przygotowaną herbatą, w tym wypadku będzie to CZARNA POMARAŃCZOWA HERBATA. Tutaj możecie ją zamówić: ...
Przepisy Joli
Dla dzieci
,
Ciasta
,
Masło
,
Desery
,
Bez pieczenia
,
Galaretki
,
Tortownica
,
Ser biały
,
Sernik
,
Ser z wiaderka
,
Galaretki brzoskwiniowe
,
Galaretki cytrynowe
,
Ciastka maślane
,
Serek z wiaderka
AGRESTOWE PTASIE MLECZKO
AGRESTOWE PTASIE MLECZKO Ciasto polecam podać, ze specjalnie przeze mnie wyselekcjonowaną i przygotowaną herbatą, w tym wypadku będzie to CZARNA POMARAŃCZOWA HERBATA. Tutaj możecie ją zamówić: Kuchnia Joli CZARNA POMARAŃCZOWA HERBATA Jeżeli chcemy poda...
Przepisy Joli
Ciasta
,
Biszkopty
,
Mleko skondensowane
,
Czekolada w proszku
,
Galaretki agrestowe
,
Słodzone mleko skondensowane
Włoska zupa minestone z fasolką mung
Ostatnio myślami jestem w słonecznej Italii. Być słoneczna i gorąca pogoda przywołuje na myśl południowe kraje, może to dlatego, że już za kilka dni poprowadzę w Atutach warsztaty z kuchni włoskiej w wegańskim wydaniu, a może z powodu mojej pierwszej [...
Ekoquchnia
Wegańskie
,
Przepisy
,
Dietetycznie
,
Warzywa
,
Sezonowo
,
Ekoprzepisy
,
Podróże
,
Zupy
,
Kuchnia włoska
Kloftinja
Kloftinja to macedońska wersja kotlecików z mielonego mięsa. Dzięki namoczeniu bułki w białym winie, frykadelki te mają nietypowy, oryginalny smak. Oczywiście, jeżeli obiad ten ma być podawany dzieciom, to składnik ten trzeba z oczywistych względów pom...
Mirabelkowy blog
Łatwe
,
Obiady z mięsem
,
Wołowina
,
Kuchnia grecka i bałkańska
Truskawkowe frosé
Moi drodzy! Uprzejmie informuję, że picie aperol spritz, prosecco z kija czy margarity jest w tym sezonie bardzo passe. Jak głoszą najważniejsze trendbooki ten sezon należy do frosé. A na poważnie każdy pije to, co lubi. The post Truskawkowe frosé appe...
Kaszamanna Studio
Wegetariańskie
,
Stylizacja kulinarna
,
15zł
,
Napój
,
Babski drink
,
Drink na lato
,
Drink z różowego wina
,
Frosé
,
Letni drink
,
Przepis na frosé
,
Różowe wino
Pasta z soczewicy i wędzonych śliwek
Dziś mamy przepis dla wszystkich,którzy nie mogą już patrzeć na kanapki z serem czy szynką i szukają ciekawej alternatywy. The post Pasta z soczewicy i wędzonych śliwek appeared first on Kaszamanna Studio.
Kaszamanna Studio
Wegetariańskie
,
Stylizacja kulinarna
,
Fotografia kulinarna
,
Przekąska
,
5zł
,
śniadanie
,
Dodatek do chleba
,
Pasta bakaliowa
,
Pasta chlebowa
,
Pasta z soczewicy
Sałatka z cukinii i grillowanego łososia
Dziś mamy dla Was bardzo prosty i bardzo smaczny przepis. Będziecie zdziwieni, że z tak niewielkiej ilości produktów można zrobić tak dobrą sałatkę. The post Sałatka z cukinii i grillowanego łososia appeared first on Kaszamanna Studio.
Kaszamanna Studio
Stylizacja kulinarna
,
Fotografia kulinarna
,
Przekąska
,
10zł
,
Dietetyczne
,
Lekka przekąska
,
Lekka sałatka
,
Sałatka z łososiem. sałatka z cukinii
,
Szybka sałatka
Schab z nadzieniem tzatziki + pieczona marchew + sos porter
Bardzo wyraziste smaki. Dla odważnych Schab z nadzieniem tzatziki + pieczona marchew + sos porter (inspirowane przepisem Karola Okrasy): 4 plastry schabu, 1 opakowanie sera typu feta, 4-5 małych ogórków gruntowych, 3 ząbki czosnku, 2 dymki, 1 pę...
Kultura Kulinarna
Kuchnia
,
Przepis
,
Potrawy mięsne
,
Czosnek
,
Masło
,
Sos
,
Mięta
,
Marchew
,
Miód
,
Wieprzowina
,
Schab
,
Ogórki
,
Porter
Grzybowa lasagne z kurczakiem i wędzonym serem
W taką pogodę jak dziś, nic nie poprawia mi humoru bardziej niż makaron (no może brownies albo jabłecznik). A jak makaron, to czemu nie lasagne? Np. z pieczarkami i kurczakiem pycha! Wybaczcie jakość zdjęcia nie wyszło :( Grzybowa lasag...
Kultura Kulinarna
Kuchnia
,
Przepis
,
Potrawy mięsne
,
Cebula
,
Oliwa
,
Masło
,
Ser
,
Sos
,
Kurczak
,
Włoska
,
Mleko
,
Tymianek
,
Włochy
,
Makarony
,
Makaron
,
Pieczarki
,
Beszamel
,
Grzyby
,
Ser wędzony
Risotto z dynią – idealne na jesień
Dzisiejszy przepis powstał na bazie świetnej receptury z Burczymiwbrzuchu. Swoją wersję nieco zmodyfikowałam ze względu na zawartość domowej spiżarni. Wyszło pysznie więc polecam :) Risotto z dynią: 1/2 dyni hokkaido, 1 kubek ryżu arborio, ok. ...
Kultura Kulinarna
Kuchnia
,
Przepis
,
Potrawy mięsne
,
Czosnek
,
Cebula
,
Oliwa
,
Masło
,
Ser
,
Pomidory
,
Włoska
,
Włochy
,
Boczek
,
Wino
,
Ryż
,
Wermut
,
Arborio
,
Ser wędzony
,
Dynia hokkaido
,
Pomidory suszone
Patriotyczny deser na 11 listopada
Oczywiście patriotyzm dzisiejszego deseru jest całkowicie przypadkowy, ale jeśli ktoś wyjątkowo ma ochotę na niepodległościowe nastroje, to niech będzie mój budyń powstał z typowo polskich produktów i mieni się pięknymi biało-czerwonymi barwami...
Kultura Kulinarna
Kuchnia
,
Przepis
,
Masło
,
Sos
,
Na słodko
,
Desery
,
Mleko
,
Polska
,
Miód
,
Cynamon
,
Imbir
,
Kasza jaglana
,
Gałka muszkatołowa
,
śliwki
,
Goździki
←
Poprzednia
240
241
242
243
244
Następna
→