PANGA Z SOSEM TATARSKIM I SMAŻONYMI ZIEMNIAKAMI
Panga:- 2 filety z pangi
- słodka papryka w proszku
- mąka
- przyprawa do ryb
- sól
Sos tatarski:
- około 100 ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 2 średniej wielkości ogórki konserwowe
- płaska łyżka musztardy
- 5-6 marynowanych pieczarek
- sól
- pieprz
W pierwszej kolejności przygotuj sos tatarski. Pieczarki i ogórki drobno posiekaj, wrzuć do miseczki. Dodaj majonez, musztardę i jogurt oraz sól i pieprz do smaku, wymieszaj. Włóż do lodówki, aby się schłodził.
Na talerzu ze słodkiej papryki, mąki i przyprawy do ryb przygotuj panierkę. Pangę umyj, osusz papierowymi ręcznikami, przekrój na pół każdy filet i posól. Rozgrzej olej na patelni. Każdy filet obtocz w przygotowanej panierce i kładź na rozgrzanym tłuszczu. Smaż z obu stron.
Rybę polej sosem tatarskim i podawaj ze smażonymi ziemniaczkami.
Smażone ziemniaki możesz zastąpić frytkami z piekarnika. SMACZNEGO! :D