Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Kuchennymi drzwiami
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
434
Kategorie
279
Śledź, musztarda i piernik. Instrukacja obsługi świąt
Udane święta. Takie chce mieć każdy. Tylko czy wszystkim się to udaje? Czy zawsze działa magia Marry Christmas? Nawet jeżeli nie do końca, mało znam osób, które się do tego przyznają. Co świąteczną magię zabija? Moim zdaniem plan świąt maksimum,...
Kuchennymi drzwiami
Sosy
,
święta
,
Boże Narodzenie
,
Miód
,
Małe dania
,
Ryby i owoce morza
,
Cebula
Gęsie nogi confit i purée ziemniaczane z rydzami. Przedświątecznie
Po drugiej stronie Puławskiej od końca listopada stoi rząd ściętych choinek. Przejeżdżam obok tego choinkowego placu kilka razy w tygodniu i bardzo mnie ten widok przygnębia. Dlaczego wycięto tyle drzewek i tak wcześnie? Dla mnie jest to symbol ...
Kuchennymi drzwiami
Zioła
,
Czosnek
,
święta
,
Boże Narodzenie
,
Mięso
,
Obiad
,
Drób
,
Ziemniaki
,
Gęś
,
Rydze
Piernik świętokrzyski z marcepanem. Tradycyjnie…
Przepis na ten piernik liczy sobie ponad 100 lat. Pieczony na żytniej mące i miodzie spadziowym, był tradycyjnym wypiekiem na Kielecczyźnie w okolicach wsi Nowy Odrowążek. Zgodnie z tamtejszym obyczajem był przysmakiem przygotowywanym na święta ...
Kuchennymi drzwiami
święta
,
Boże Narodzenie
,
Cukiernia
,
Miód
,
Kuchnia staropolska
Chleb orkiszowy z ziarnami orkiszu w grudniowej Piekarni. Trzeci rok pieczenia za nami!
Drodzy, dzisiaj zakończyliśmy kolejny rok wspólnego pieczenia. To wspaniała chwila, bo nasza wspólnota chlebowa trwa już trzeci rok, ma się dobrze i emanuje niezwykłym ciepłem. Dziękuję, że jesteście niektórzy od początku, że pieczecie &...
Kuchennymi drzwiami
Piekarnia Amber
,
Sery
,
Pieczywo
,
Miód
,
Do chleba
Boże Narodzenie we Włoszech. Warsztaty w Akademii Kulinarnej Whirlpool
To były warsztaty, które niezwykle przyjemnie zapadną w moją pamięć. Wspaniale zorganizowane przez Irminę w Akademii Kulinarnej Whirlpool. Już następnego dnia ‚po’ w skrzynce mailowej miałam wiadomość z podziękowaniem za udział. A jeszcze następ...
Kuchennymi drzwiami
Oliwa
,
Kuchnia włoska
,
Boże Narodzenie
,
Warsztaty dla Blogerów
,
Napoje i drinki
Krokiety z selera i ragù z kaczki. Tradycyjne danie na Święto Przebaczenia w Montevarchi
Tak naprawdę początek dzisiejszego wpisu sięga daleko wstecz Wszystko zaczęło się od kontaktu z Wiollą, która pomieszkuje w Toskanii, opowiada o toskańskim życiu, świętach i tradycjach, o wakacjach; podróżuje do zapomnianych toskańskich m...
Kuchennymi drzwiami
Oliwa
,
Warzywa
,
Sosy
,
Kuchnia włoska
,
Mięso
,
Pomidory
,
Obiad
,
Ulubione miejsca
,
Podróże
,
Toskania
Jabłka, cydr i pasternak. Zupa na dojrzałą jesień w Sezonowo od A do M
Sad stoi samotny i smutny. Jest w nim pusto, choć dostrzegłam kilka żółtych liści i dwa jabłka. Nie wiem, jak one się utrzymały na jabłoniach tak późną jesienią. Może chcą dalej wieść swoje roślinne życie? Może tak jak ja tęsknią za latem...
Kuchennymi drzwiami
Zioła
,
Warzywa
,
Sezonowość od A do M
,
Zupy
,
Jabłka
,
Napoje i drinki
,
Wieś
,
Pasternak
,
Rukiew wodna
Grudniowa Piekarnia. Zaproszenie!
Mili, czas zaprowadził nas na koniec roku i nieubłaganie dalej gna przed siebie! Łapię się na tym, że często nie nadążam i za mało mi dnia, tygodnia, weekendu Myślę, że macie podobnie. Zastanawiacie się, tak, jak ja, że życi...
Kuchennymi drzwiami
Piekarnia Amber
,
Smak lepszego życia
Pasztet seler, marchewka i jarmuż. Powrót do korzeni
Jesienią chętnie i bez ograniczeń wracam do korzeni. Każdy pobyt na wsi to sięganie do kopca pełnego plonów. Leżą sobie tu zgodnie marchew, pietruszka, seler, pasternak, buraczki i pory. Najdorodniejsze okazy, jakie wyrosły na polu zaprzyjaźnion...
Kuchennymi drzwiami
Zioła
,
Warzywa
,
Kasza
,
Pate i pasztety
,
Jarmuż
Pierogi z gęsiną i chrupiącą posypką. Listopad z książką trwa krócej!
W listopadzie czytam chyba najwięcej Pokaźny stos książek gromadzony od lata, ubywa teraz w imponującym tempie. Gdzieś na początku października zmieniam torbę na większą i zawsze noszę w niej książkę. Czytam przy każdej okaz...
Kuchennymi drzwiami
Mięso
,
Pierogi
,
Drób
,
Książki
,
Gęś
,
Nie marnuję!
Burak z piekarnika, kozia ricotta i parmezan. Gnocchi w Pasta e Vino!
Jesień na wsi ma już niewiele kolorów. Dominują odcienie żółtego, czerń i nieco zielonych plam. A wszystko skąpane w szarościach. Deszcz podkreśla smutek krajobrazu i zmywa resztki innych barw. Na wsi mówią, że jak tylko pojawi się słońce,jesień...
Kuchennymi drzwiami
Zioła
,
Sery
,
Oliwa
,
Warzywa
,
Wino
,
Kuchnia włoska
,
Małe dania
,
Brunch
,
Pasta e Vino!
,
Wieś
Tatar z miodem pitnym, rukwią wodną i kiełkami jarmużu. Gęś jest królową listopada!
Listopadowy wiatr naniósł liści na taras, nabałaganił. Rozczochrał korony drzewom, rozrzucił gałązki brzozy i rude liście tui. Na jarzębinie zostały same czerwone korale, a z leszczyny spadły ostatnie orzechy. Deszcz najpierw spory, potem...
Kuchennymi drzwiami
Zioła
,
Oliwa
,
Mięso
,
Miód
,
Małe dania
,
Ulubione miejsca
,
Drób
,
Brunch
,
Gęś
,
Rukiew wodna
O!Kaczka. Po polsku czy canard a la presse… I co o kaczce wiedzieć należy
Jeszcze w październiku miałam przyjemność wziąć udział w wyjątkowych warsztatach, prowadzonych przez wybitnych szefów kuchni z Polski i Francji. * Bernarda Charreta, szefa kuchni i właściciela restauracji Chandelles Gourmandes w Larcay we Fran...
Kuchennymi drzwiami
Drób
,
Francuskie smaki
,
Warsztaty dla Blogerów
,
Kuchnia staropolska
,
Kawiarnie i restauracje
Chleb marchwiowy Jim’a Lahey’a w listopadowej Piekarni!
Dlaczego wybrałam chleb Jima Laheya do wspólnego pieczenia? Ponieważ uwielbiam Jego chleby i udają mi się niezawodnie! Uwielbiam też Jego książkę My bread, z której pochodzi przepis na chleb marchwiowy. Jim Lahey jest twórcą słynne...
Kuchennymi drzwiami
Piekarnia Amber
,
Warzywa
,
Pieczywo
,
Książki
,
Jagody
Zupa z wędzonym pstrągiem. Hello…
Nocny księżyc zagląda prosto do mojej sypialni. Smuga jego światła równo kładzie się na podłogowych deskach. A po domu snuje się głęboka cisza. Śpią yorki wtulone w mięciutkie koce i słychać ich równe oddechy. Każdy mebel i przedmiot otula się c...
Kuchennymi drzwiami
Zioła
,
Warzywa
,
Czosnek
,
Ryby i owoce morza
,
Cebula
,
Zupy
,
Ziemniaki
,
Muzyka
Rydz w maśle. Hej rudy, rudy, rudy…!
Wypuściłam się na długi wrześniowy weekend z J. i J. tam, gdzie rosnąć powinien. Beskid Niski, Wysowa, Łemkowszczyzna. No bo gdzie jak nie tam? Do tego Święto Rydza, wspaniały czas wydarzeń organziowanych z pasją przez Panie Basię i Kasię Mierni...
Kuchennymi drzwiami
Zioła
,
Grzyby
,
Ulubione miejsca
,
Bułki i bułeczki
,
Do chleba
,
Rydze
←
Poprzednia
24
25
26
27
28
Następna
→