Cześć Wszystkim! :)
Do przygotowania porcji dla 2 osób potrzebujemy:
- porcję makaronu
- 200 g mrożonych kalmarów
- kilka pomidorków koktajlowych
- 2 ząbki czosnku
- pół papryczki chili bez pestek
- sok z połowy cytryny
- 2-3 chochle wody z gotowania makaronu
- świeży szczypiorek
- sól i pieprz do smaku
- 2 czubate łyżki masła
- 1 łyżkę oleju
1. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
2. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła z oliwą, a następnie podsmażamy przez minutę posiekany czosnek i papryczkę chili.
3. Kolejne na patelni lądują mrożone kalmary, które podsmażamy do czasu, aż wyparuje nadmierna ilość wody.
4. Następnie dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, sok z cytryny, wodę z gotowania makaronu oraz drugą łyżkę masła.
5. Całość jeszcze przez chwilę podsmażamy, aby smaki dokładnie się połączyły, przyprawiamy, dodajemy odcedzony makaron, mieszamy i podajemy ze świeżym szczypiorkiem.
SMACZNEGO! :)