Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
166 wyników
Przepis na kukbuk
Torcik czekoladowy z powidłami śliwkowymi
Kiedy w ostatnim wydaniu Kukbuka, moim oczom ukazał się przepis na tort czekoladowy a la Sacher z marmoladą ze śliwki kalifornijskiej (tak, to pełna nazwa!), wiedziałam już, co zaproponować Wam na święta. To ciasto ma w sobie wszystko, czego można by o...
Lisia Kawiarenka
Bezglutenowe
,
Owocowe
,
Cynamon
,
Czekolada
,
Boże Narodzenie
,
Orzechy
,
Torty
,
Biszkopty
Drożdżowa babka z konfiturą truskawkową
W tym poście będę mówić o samych oczywistościach za co z góry przepraszam, ale czasami przychodzi moment kiedy dogłębnie sobie uświadamiamy ile prawdy mają w sobie rzeczy, o których wiemy od dawna. W tym roku bardzo częsta zdaję sobie sprawę z tego, że...
Butter Bun
Ciasta i ciasteczka/pies and cookies
,
śniadania/breakfasts
,
Ciasto
,
Cynamon/cinnamon
,
Drożdżowe/yeast cake
,
Lato
,
Chlebki/ bread
,
Przetwory
Podpłomyk śniadaniowy i meta - twory metafory
Siedzę wieczorami i piszę kolejne rozdziały pracy licencjackiej. Z kubkiem czarnej herbaty lub mocnego naparu z mięty. W zależności od stanu użyteczności mojego żołądka. Zdecydowanie najlepszą nagrodą jest wtedy otrzymanie e-mail'a od promotora pełnego...
przypraw mnie
śniadanie
,
Kukbuk
Zapiekanka z łososiem, zielonymi szparagami i topinamburem oraz „Wiosna, panie sierżancie!”
Kiedy mai się maj, nie w głowie mi ani siedzenie całymi godzinami w kuchni, ani wybałuszanie gałek ocznych przed komputerem Ruszam tam, gdzie pachną bzy Tam, gdzie szumi woda, a mchy łaskoczą bose stopy Tam, gdzie ludzi brak, gdzie...
Skumbrie w tomacie
Bezjajeczne
,
Wytrawne
,
Obiady i kolacje
,
Bezglutenowe
,
Natka pietruszki
,
Śmietanka kremówka
,
Ryby i owoce morza
,
Dania rybne
,
Koper
,
Migdały
,
Szparagi
,
Szparagi zielone
,
Zapiekanki
,
Biały pieprz
,
Gorgonzola
,
Łosoś
,
Topinambur
Lodówkowe must have. Proste curry z warzywami
W magazynie Kukbuk jest stała rubryka, której bohaterką/bohaterem jest jakaś znana postać ze świata szeroko pojętej kultury. Dwie, trzy strony kolażu zdjęć wieńczy krótki wywiad z pytaniami redakcji w stylu: truskawki z szampanem c...
gazdowanie
Wege
,
Na obiad
,
Bez glutenu
,
Cukinia
,
Imbir
,
Marchew
,
Mleko kokosowe
,
Papryka
,
Curry
,
Czerwona pasta curry
,
Warzywa
,
Ciecierzyca
Wielkanocny mazurek z kremową masą różaną
W tym roku na wielkanocnym stole, królują mazurki - różany i czekoladowy (przepis pojawi się pewnie po świętach), w asyście jest też sernik i wielkanocna klasyka, czyli babka.Mazurek różany wyszedł oczywiście w pięknym i delikatnym kolorze różu. Jest p...
Nutka Słodyczy
Mąka pszenna
,
Masło
,
Cukier puder
,
śmietana kremówka
,
Migdały
,
żółtka
,
Biała czekolada
,
Tarty i ciasta na kruchym spodzie
,
Beza
,
Wielkanoc
,
Konfitura różana
,
Buraki
,
Czekoladowe jajko
,
Woda różana
Sernik z Palonym Masłem
Podpatrzony w Kukbuku, nieskomplikowany i ciekawie się zapowiadający , cierpliwie czekał na swoją kolej. Nie lubię piec bez okazji, więc szukałam pretekstu. Spontanicznie zorganizowane spotkanie 4 blogujących kobiet, w dodatku przy pełni księżyca, okaz...
Świat Pachnie Szarlotką
Serniki i serowce
,
Sernik z palonym masłem
Ciasteczka lawendowe
Co roku w moim ogrodzie nie zawodzi lawenda. Ku uciesze mojej i trzmieli i pszczół i motyli rośnie pięknie, kwitnie bujnie, cieszy oko, nos za sprawą zapachu i ucho za sprawą intensywnego brzęczenia. Przez długi czas podziwiałam tę lawendę tylko naoczn...
pod-zielonym-niebem
Deser
,
Domowe słodycze
,
Lato
,
Cukier
,
Zioła
,
Kruche
,
Ciastka
,
Lawenda
Ziemia jadalna dla Rebeki
Zdjęcie : lifeofpix.comRebeka pojawiła się w Macondo po stracie rodziców i zostałaprzygarnianaprzez rodzinę Buendia. Sierota z czasem wyjawia, że jej rodzice zmarli w wyniku bezsenności, a sama niestety też cierpi na brak snu. Poza tym jej ...
przypraw mnie
Kukbuk
,
Kuchnia bajkowo-literacka
Coulant au chocolat et au caramel
Dzisiaj śpiewam sobie "Sto lat", pochłaniając grzeszny deser z płynną czekoladą :)Today I sing myself "Happy Birthday" devouring this sinful dessert with liquid chocolate :)Coulant au chocolat et au caramel(inspirowane Kukbukiem)Składniki (3 porcje)150...
Pommes à la cannelle
łatwe/easy
,
Bez glutenu/gluten free
,
Ciasta i desery/cakes and desserts
,
Podwieczorek/afternoon snack
,
Kuchnia francuska/French cuisine
,
Czekolada/chocolate
Quiche z kwiatami cukinii z cheddarem, fetą i gałką muszkatołową
Jeśli szukacie orygianlnego przepisu na quiche, polecam Wam sięgnąć po kwiaty cukinii. Są niebanalne i zaskakujące w smaku. A już napewno wyglądają przepięknie na talerzu :-)Więcej moich przepisów z kwiatamii cukinii znajdziecie w lipcowo-sierpniowym n...
Quchniomania
PRZEPIS NA ZURYSKI TORT PARAFIALNY i FOTORELACJA Z WARSZTATÓW
FOTORELACJA Z WARSZTATÓW KULINARNYCH Z KUKBUK I ORGANIZACJI TURYSTYCZNYCH SZWAJCARII ORAZ ZURYCHU- SWITZERLAND TOURISM I ZURICH TOURISM21 czerwca miałam dużą przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych w studiu The Plate w Warszawie, podcz...
SMYKWKUCHNI
WARSZTATY KULINARNE
Lukrowane pierniczki/ Gingerbread cookies with glaze
Jest tyle rzeczy, które kojarzą się ze świętami.Tradycje, symbole, ale też różne smaki i zapachy. Jedną z takich rzeczy są zapach korzennych przypraw zamknięty w brązowych pierniczkach. Można je upiec wcześniej, bo są długo świeże, a jeżeli przed piecz...
Butter Bun
Ciasta i ciasteczka/pies and cookies
,
święta-christmas
Wielka Gala Restaurant Week 2018
NAJLEPSZE RESTAURACJE W POLSCE NAGRODZONE NA WIELKIEJ GALI RESTAURANT WEEK 2018! 25 listopada w Warszawie odbyła się doroczna Wielka Gala wręczenia nagród festiwalu najlepszych restauracji. Nagrodzonych zostało kilkadziesiąt restauracji, które goście u...
Odczaruj Gary!
WARSZTATY, RECENZJE, SPOTKANIE, DEGUSTACJE
,
RESTAURACJE
,
RESTAURANT WEEK
,
Wielka Gala Restaurant Week 2018
Chleb z kawą i migdałami - grudniowa piekarnia
Do grudniowej piekarni Ania wybrała dla nas niezwykły chleb. Chleb świąteczny, bożonarodzeniowy, z kawą i migdałami. Czyż nie brzmi to niezwykle?Przepis pochodzi z 12 numeru magazynu KUKBUK. a jego autorką jest Monika Walecka.Naprawdę warto ten ...
Stare Gary
Chleb
,
Piekarnia
,
Boże Narodzenie
,
Pszenny
,
Kawa
ORKISZOWE, RAZOWE PODPŁOMYKI Z WOŁOWYMI PULPECIKAMI W SEZAMIE
na bryndzy podhalańskiej doprawionej pesto z liści rzodkiewki, z orientalnym chutneyem rabarbarowym i truskawkamiDziś przedstawiam Wam mój zwycięski przepis z konkursu,,Mistrz Wołowiny QMP’’ :-)Znajdziecie go też w najnowszym wydaniu magazy...
Życie w apetycie
Konkursy
,
Obiad
,
Rabarbar
,
Truskawki
←
Poprzednia
7
8
9
10
11
Następna
→