Jest tyle rzeczy, które kojarzą się ze świętami.Tradycje, symbole, ale też różne smaki i zapachy. Jedną z takich rzeczy są zapach korzennych przypraw zamknięty w brązowych pierniczkach. Można je upiec wcześniej, bo są długo świeże, a jeżeli przed pieczeniem porobi się w nich dziurki to będą uroczą ozdobą na choinkę.
Kilka dni temu na moim facebooku pojawiło się zdjęcie świeżo upieczonych pierniczków. Tak jak obiecałam, potraktowałam je lukrem (robiłam to pierwszy raz w życiu, ale było bardzo fajnie) i dzielę się przepisem.
Pierniczki trafiły do słoika i grzecznie czekają na święta. Mam nadzieję, że przetrwają, bo są pyszne i choć jeszcze twarde to całkowicie zdatne do jedzenia.
Przepis na dużo pierniczków:
-300 g miodu (najlepiej gryczanego lub wielokwiatowego)
-25 g masła
-50 g przyprawy do piernika (bez dodatku mąki i cukru)
-400 g mąki pszennej
-200 g mąki żytniej
-2 łyżeczki sody oczyszczonej
-120 g cukru pudru
-2 średnie jajka
Miód z masłem i przyprawą do piernika podgrzewaj w garnku, aż masło się roztopi. Odstaw do wystudzenia.
Mąkę, sodę i cukier wymieszaj w misce. Dodaj masę miodową oraz jajka i wyrób, aż uzyskasz elastyczne ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na 24 godziny.
Następnego dnia wyrób ponownie ciasto i podsypując mąką rozwałkuj na grubość około 1/2 centymetra. Wykrawaj pierniczki w dowolnych kształtach i wykładaj na blachę pokrytą papierem do pieczenia.
Piecz 8-10 minut w temperaturze 170*C.
Na lukier:
-1 białko
-szklanka cukru pudru
Dokładnie wymieszaj w miseczce cukier z białkiem, tak żeby nie było grudek. W zależności od wielkości białka może być konieczne dodanie cukru, a więc dodawaj go aż lukier stanie się twardy. Po wyciśnięciu go lub nałożeniu na ciastko nie powinien spływać.
Za pomocą rękawa cukierniczego, tubki z papieru do pieczenia lub strzykawki rób na ostudzonych pierniczkach dowolne wzory.
There are so many things that are associated with christmas. Traditions, symbols, but also smells and tastes. one of that things are spices closed in brown ginerbread cookies. You can bake them earlier, because thay stay fresh for a long time, and if you make little wholes before baking theycan become pretty christmas tree decorations.
Few days ago there appeard a photo of freshly-baked gingerbread cookies on my facebook. As I promised, I've treated them with glaze (that was actually my first time ever, glazing is fun) and I'm sharing with you a recipe.
As I said my gingerbread cookies are already waiting patiently for Christmas in a big jar and I hope that they will survive because although they are still a bit tough they are delicious.
przepis autorstwa Żan-Pier znaleziony w KUKBUK
Recipe for lots of gingerbread cookies:
-300 g honey (buckwheat or multiflora)
-25 g butter
-50 g gingerbread spice (without sugar or flour)
-400 g wheat flour
-200 g rye flour
-2 tsp baking soda
-120 g powdered sugar
-2 middle eggs
Heat honey with butter and gingerbread spice in a saucepan until the butter melts.
Mix flour with soda and sugar in a big bowl. Add honey and eggs and knead an elasic, even dough.
Wrap it into plastic wrap and leave it into fridge for 24 hours.
The next day knead the dough again and then roll it out on abou 1/2 mentimeter on a worktop sprinkled with flour. Cut out cookies and then put them on a baking tray covered with baking paper.
Bake gingerbread cookies in 170*C for about 8-10 minutes.
For glaze:
-1 egg white
-1 cup powdered sugar
Mix wgg white with sugar in a bowl. Be careful there should be no clumps. Probably you will need more sugar (it depends on how big is an egg) so don't worry and add as much as you need. The glaza should be very dense.
Decorate gingerbread cookies with glaze using a confectionery sleeve (you can make one on your own using only a baking paper).
Smacznego, Laura