Siedzę wieczorami i piszę kolejne rozdziały pracy licencjackiej. Z kubkiem czarnej herbaty lub mocnego naparu z mięty. W zależności od stanu użyteczności mojego żołądka. Zdecydowanie najlepszą nagrodą jest wtedy otrzymanie e-mail'a od promotora pełnego uśmieszków i heheszków oraz słów pełnych motywacji. Dwa rozdziały już za mną. Zabieram się za trzeci dotyczący +Magazyn KUKBUK i sposobu w jaki posługuje się metaforą kulinarną. Podczas przeglądania początkowych numerów magazynu trafiłam na przepisy, które miałam zaznaczone jako "do zrobienia". Jakoś do tej pory nie było mi po drodze ich zrobić, aż do dziś. W związku z wertowaniem kolejnych kukbukowych kart dzielę się podpłomykiem śniadaniowym wedle przepisu Marty Greber, z bloga "co dziś zjem na śniadanie". Pominęłam jedynie dodatek mięsa, który występuje w oryginale. Zatem zanim wrócę do klawiatury i otworzę edytor tekstu bierzcie sycący kawałek jakby pizzy.
Podpłomyk śniadaniowy
zaczerpnięte z numeru drugiego KukBuka, s. 17
ciasto:
niecałe 2 szklanki mąki pszennej (250 g) plus garść do podsypania przy ugniataniu i wałkowaniu ciasta
1 łyżeczka suszonych drożdży
1 łyżeczka soli
szczypta cukru
2/3 szklanki (150 ml) ciepłej wody
1 łyżka oliwy z oliwek
dodatki:
1 dojrzałe awokado
1 łyżka oliwy
sól morska
pieprz
szczypta sproszkowanego chilli
mała cebula
2 kulki mozzarelli
1 pomidor
4 jajka
szczypiorek
Mieszamy mąkę z drożdżami, solą oraz cukrem, potem dodajemy wodę i oliwę. Mieszamy, aż składniki się połączą. Przekładamy ciasto na posypaną mąką powierzchnię i ugniatamy przez około 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Gotowe umieszczamy na mniej więcej godzinę w nasmarowanej olejem misce, przykrywamy i odkładamy w ciepłe miejsce, by podwoiło objętość. Kiedy ciasto wyrasta, równocześnie w małej miseczce ucieramy awokado z łyżką oliwy, solą, pieprzem oraz chilli.
Jeśli decydujemy się na dwa średnie placki, po wyrośnięciu dzielimy ciasto na dwie równe części. Jeśli nie, pozostawiamy je w całości. Rozwałkowane ciasto przekładamy na rozgrzaną blachę do pieczenia przykrytą papierem. Rozsmarowujemy na nim mus z awokado, po czym układamy kolejno poszatkowaną cebulę, porwaną w palcach mozzarellę i przekrojonego na plastry pomidora. Na koniec wbijamy na każdą pizzę po 3 jajka (lub 5-6 jajek na dużą). Posypujemy solą i pieprzem, po czym pieczemy w 230 stopniach przez około 10 minut, aż białko się zetnie, a ciasto ładnie zarumieni. Gotowy podpłomyk posypujemy posiekanym szczypiorkiem.