Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Kultura Kulinarna
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
275
Kategorie
491
Placki ziemniaczano-łososiowe, zielona sałatka z fetą i paprykowa salsa
Trochę inne placki ziemniaczane, trochę inna sałatka, trochę inna salsa. Razem obłęd
Kultura Kulinarna
Kuchnia
,
Przepis
,
Oliwa
,
Jamie Oliver
,
Bezmięsne
,
Sos
,
Cytryna
,
Jogurt
,
Ziemniaki
,
Papryka
,
Mięta
,
Sałatka
,
Ryby
,
Ryba
,
Feta
,
Kumin
,
łosoś
,
Ogórek
,
Bataty
,
Musztarda dijon
,
Sałata lodowa
,
Chipotle
Tradycyjna botwinka z ziemniaczanym purée z cebulką
Bez tej zupy nie ma wiosny. Za to gdy pojawia się ona na stole wiem, że właśnie rozpoczyna się najpiękniejsza pora roku. Przed Państwem botwinka
Kultura Kulinarna
Kuchnia
,
Przepis
,
Cebula
,
Bezmięsne
,
Masło
,
Cytryna
,
Mleko
,
śmietana
,
Polska
,
Ziemniaki
,
Zupy
,
Marchew
,
Bulion
,
Koperek
,
Pietruszka
,
Botwinka
Jogurtowe ciasto z rabarbarem i kruszonką
Wiosna. Od teraz każde wejście na teren targu warzywno-owocowego stanowi zagrożenie dla portfela i wyzwanie dla dźwigających pełne siaty rąk. Tu rabarbar, tam botwinka, za rogiem szparagi, a jeszcze szpinak by się przydał i trochę rzodkiewki Nie...
Kultura Kulinarna
Przepis
,
Masło
,
Ciasto
,
Na słodko
,
Desery
,
Jogurt
,
Polska
,
Jajka
,
Rabarbar
,
Kruszonka
,
Olej
Zielona pizza
Słońce!!! Wiosna!!! Podlana deszczem zieloność wreszcie ma szansę pokazać się w całej okazałości! A skoro wiosna, to i na talerzu jakoś zieleniej i weselej. Dziś zapraszam na niezawodną pizzę z pysznymi dodatkami, wśród których główne skrzypce zagrali ...
Kultura Kulinarna
Kuchnia
,
Przepis
,
Czosnek
,
Oliwa
,
Ser
,
Ciasto
,
Włoska
,
Mleko
,
Tymianek
,
Włochy
,
Szpinak
,
Feta
,
Oregano
,
Oliwki
,
Drożdże
,
Dymka
,
Seler naciowy
,
Wiosna
Ziołowy łosoś pieczony z burakami z sosem chrzanowym i sałatą
Zapraszam na rybny obiad, którym naprawdę można się solidnie najeść. Ilość kolorów i smaków zadowoli największego smakosza. Jedynie zdjęcie pozostawia wiele do życzenia niestety gdy jedliśmy było już dawno po zmroku, co widać wyraźnie na fotogr...
Kultura Kulinarna
Kuchnia
,
Przepis
,
Oliwa
,
Bezmięsne
,
Cytryna
,
Jogurt
,
Tymianek
,
Miód
,
Ryby
,
Ryba
,
łosoś
,
Sałata
,
Lubczyk
,
Bulgur
,
Buraki
,
Chrzan
,
Vermicelli
Kurczak po cypryjsku z warzywami z patelni i aromatycznymi ciabattami
Już dawno nie przygotowywałam wieloelementowej uczty obiadowej wg wskazówek Jamiego Olivera. No właśnie wskazówek, bo jak każdy może szybko i przyjemnie się przekonać, jego przepisów nie trzeba realizować punkt po punkcie, dokładnie, szczegółow...
Kultura Kulinarna
Kuchnia
,
Przepis
,
Potrawy mięsne
,
Czosnek
,
Oliwa
,
Jamie Oliver
,
Ser
,
Cytryna
,
Pomidory
,
Kurczak
,
Bazylia
,
Tymianek
,
Feta
,
Oregano
,
Rozmaryn
,
Oliwki
,
Szparagi
,
Ciabatty
Szpinakowa tarta na jaglanym spodzie
Kolejny pomysł na wykorzystanie kaszy jaglanej, tym razem jako bazy do tarty. Bardzo smacznej tarty. Źródło klik. Szpinakowa tarta na jaglanym spodzie: 1 szklanka suchej kaszy jaglanej, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 250 g szpinaku świeżego...
Kultura Kulinarna
Kuchnia
,
Przepis
,
Czosnek
,
Cebula
,
Bezmięsne
,
Ser
,
Cytryna
,
śmietana
,
Szpinak
,
Feta
,
Grana padano
,
Kasza jaglana
Makaron z delikatnym sosem z mascarpone
Szybki, ładny, świeży. Wiosenny
Kultura Kulinarna
Kuchnia
,
Przepis
,
Czosnek
,
Bezmięsne
,
Ser
,
Sos
,
Jogurt
,
Włoska
,
Makarony
,
Makaron
,
Marchew
,
Groszek
,
Migdały
,
Mascarpone
,
Brokuł
Pasztet pieczarkowy
Delikatny, ziołowy, lekki. Świetny jako alternatywa dla mięsnych pasztetów. Inspiracja klik. Pasztet pieczarkowy: 500 g pieczarek, 4 jajka, masło klarowane do smażenia, 3 cebule, 1 czerstwa kajzerka, 1/2 szklanki bułki tartej, mleko do namoczen...
Kultura Kulinarna
Kuchnia
,
Przepis
,
Czosnek
,
Cebula
,
Bezmięsne
,
Masło
,
Mleko
,
Pieczarki
,
Majeranek
Japytka – jaglane kopytka
W tym tygodniu postanowiłam nieco odpocząć od obiadowych dań mięsnych. W dodatku w spiżarni zalegała od dłuższego czasu kasza jaglana. Wybór był całkiem prosty japytka! Japytka jaglane kopytka: 1 szklanka suchej kaszy jaglanej, 1 jajko,...
Kultura Kulinarna
Kuchnia
,
Przepis
,
Czosnek
,
Cebula
,
Oliwa
,
Bezmięsne
,
Ser
,
Sos
,
Ciasto
,
Pomidory
,
Włoska
,
Polska
,
Bazylia
,
Oregano
,
Passata
,
Kasza jaglana
Domowe parowańce / kluski na parze / pampuchy
Obiad na słodko czemu nie
Kultura Kulinarna
Kuchnia
,
Przepis
,
Ciasto
,
Desery
,
Mleko
,
Polska
,
Drożdże
Grochowa – lepszej nie jadłam (wegańska)
Lubię grochówki, ale nie lubię zbyt tłustych dodatków, które zwykle się w nich znajdują niewytopionego do końca boczku, wędzonych kości. Szukałam przepisu na zupę, która byłaby treściwa, z wyraźnym smakiem grochu i niepodrabialnym aromatem wędz...
Kultura Kulinarna
Kuchnia
,
Przepis
,
Czosnek
,
Cebula
,
Bezmięsne
,
Ziemniaki
,
Zupy
,
Bulion
,
Natka pietruszki
,
Jabłko
,
Groch
Sernik rosyjski – deser na bogato
Przepis na ten rewelacyjny sernik znalazłam tutaj klik. Widząc zdjęcia i czytając opis wiedziałam, że będzie to kolejne ciasto, które przygotuję. Z czystym sumieniem polecam wszystkim sernikomaniakom. Sernik rosyjski (z moimi zmianami): Spód: 3...
Kultura Kulinarna
Kuchnia
,
Przepis
,
Masło
,
Ser
,
Cytryna
,
Ciasto
,
Na słodko
,
Desery
,
śmietana
,
Mascarpone
,
Twaróg
,
Gałka muszkatołowa
,
Rodzynki
,
Rosyjska
Serowa zapiekanka z kurczakiem, brokułem i komosą ryżową
Wspaniała, prosta, w miarę szybka. Smaczna na ciepło i na zimno, na świeżo i drugiego dnia. Koniecznie! (zdjęcie okropne, ale innego nie mam
Kultura Kulinarna
Kuchnia
,
Przepis
,
Potrawy mięsne
,
Oliwa
,
Masło
,
Ser
,
Sos
,
Kurczak
,
Mleko
,
Brokuł
,
Beszamel
,
Quinoa
,
Komosa ryżowa
,
Cajun
Kakaowe ciasto z suszonymi śliwkami na czerwonym winie (wegańskie)
Banalnie proste ciasto z pysznymi, aromatycznymi dodatkami w sam raz na jedno posiedzenie przy kawie. Dla tych, których to interesuje bez mleka, jajek, masła i innych produktów pochodzenia zwierzęcego. Kakaowe ciasto z suszonymi śliwkam...
Kultura Kulinarna
Kuchnia
,
Przepis
,
Oliwa
,
Ciasto
,
Na słodko
,
Desery
,
Kakao
,
Suszone śliwki
,
Mąka żytnia
,
Czerwone wino
,
Powidła śliwkowe
Aromatyczny makaron z sosem pieczarkowo-śmietankowym z lubczykiem
Dziś robiliśmy domowy makaron cieniutkie nitki, do ususzenia, do przyszłych rosołów. Ale część ciasta pocięliśmy na grubsze wstążki i ugotowaliśmy na świeżo. Do tego dopasował się prosty sos pieczarkowy z wyraźną nutą miłosnego zioła lu...
Kultura Kulinarna
Kuchnia
,
Przepis
,
Czosnek
,
Cebula
,
Oliwa
,
Bezmięsne
,
Chili
,
Włoska
,
śmietana
,
Polska
,
Makarony
,
Makaron
,
Wino
,
Pieczarki
,
Lubczyk
,
Grzyby
←
Poprzednia
3
4
5
6
7
Następna
→