Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Kultura Kulinarna
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
275
Kategorie
491
Schab w sosie marchewkowo-paprykowym z puree selerowym
To taka tradycyjna forma obiadu typu mięsko, ziemniaczki, sosik. Ale z talerzy wcale nie wieje nudą. Mięsko jest mięciutkie i soczyste, ziemniaczki pół na pół z selerem smakują ciekawiej, a sosik jest lekki i dobrze doprawiony. Można? Moż...
Kultura Kulinarna
Kuchnia
,
Przepis
,
Potrawy mięsne
,
Czosnek
,
Cebula
,
Masło
,
Sos
,
Mleko
,
śmietana
,
Polska
,
Ziemniaki
,
Papryka
,
Marchew
,
Wieprzowina
,
Schab
,
Seler
Śledzie po kaszubsku
Słodkie, aromatyczne, z dużą ilością cebuli (która w śledziach smakuje mi najbardziej). Źródło klik. Trochę pozmieniałam. Śledzie po kaszubsku: 300 g matiasów, 2-3 łyżki oleju rzepakowego, 4 średnie cebule, 120-130 g suszonych śliwek, 2 ogórki ...
Kultura Kulinarna
Kuchnia
,
Przepis
,
Cebula
,
Bezmięsne
,
Sos
,
Polska
,
Ryby
,
Ryba
,
Majeranek
,
Ocet
,
Ogórki kiszone
,
Suszone śliwki
,
Koncentrat pomidorowy
,
śledzie
Najlepsza na świecie – pomarańczowa pierś kacza
Jak dotąd najlepszą kaczkę jaką jadłam przygotowała na święta moja Teściowa. Była to kaczucha pieczona w całości w miodzie pitnym z migdałami boskie! Ale teraz miodową kaczkę na piedestale zastąpi jej skromniejsza siostra, czyli pomarańczowe ka...
Kultura Kulinarna
Kuchnia
,
Przepis
,
Potrawy mięsne
,
Oliwa
,
Sos
,
Chili
,
Na słodko
,
Mięta
,
Sałatka
,
Sałatki
,
Imbir
,
Sałata
,
Słonecznik
,
Jabłko
,
Kaczka
,
Syrop klonowy
,
Kuskus
,
Piersi kaczki
,
Anyż
,
Sok pomnarańczowy
,
Winogrona
Mięciutkie gofry z bitą śmietaną i musem z mango
Wolę gdy gofry są chrupiące, ale ich zrobienie w domowej gofrownicy o przeciętnej mocy jest bardzo trudne. Eksperymentuję z różnymi rodzajami ciasta, stosuję polecane przez blogosferę triki i bywa różnie. Akurat tym razem gofry wyszły miękkie i uginają...
Kultura Kulinarna
Kuchnia
,
Przepis
,
Ciasto
,
Na słodko
,
Desery
,
Mleko
,
śmietana
,
Mango
,
Bita śmietana
,
Gofry
,
Mus
Domowe pączki
Nie mam zbyt wielkiego doświadczenia w smażeniu pączków. Zatem zdziwiłam się, gdy ostatnio naszło mnie właśnie na tę formę rozrywki. Tym bardziej, że Tłusty Czwartek już dawno za nami. A jaki był efekt tej zachcianki? Małe, ale puszyste, nie nasiąknięt...
Kultura Kulinarna
Kuchnia
,
Przepis
,
Masło
,
Ciasto
,
Na słodko
,
Desery
,
Mleko
,
Polska
,
Drożdże
,
Lukier
,
Skórka pomarańczowa
,
Dżem
Boski halibut z chrupiącą posypką i sosem ogórkowym
To moja pierwsza przygoda z pieczonym halibutem. Mam nadzieję, że nie ostatnia (biorąc pod uwagę jego cenę). Halibut bowiem, przygotowany w bardzo prosty, ale (moim zdaniem) wyszukany sposób, smakował obłędnie. Każdy kęs był nieocenioną przyjemnością. ...
Kultura Kulinarna
Kuchnia
,
Przepis
,
Czosnek
,
Jamie Oliver
,
Bezmięsne
,
Sos
,
Cytryna
,
Jogurt
,
Ryby
,
Ryba
,
Szczypiorek
,
Koperek
,
Majonez
,
Ogórki konserwowe
,
Zioła
,
Halibut
Pieczony kalafior z ziemniakami i ciecierzycą
To aromatyczne danie bardzo łatwo przygotować. Wg instrukcji Jamiego do naczynia wrzuciłam surowego kalafiora i moim zdaniem ciut za długo musiał się piec (myślę, że to kwestia zimowego, a nie wiosenno-letniego kalafiora). Następnym razem wcześn...
Kultura Kulinarna
Kuchnia
,
Przepis
,
Cebula
,
Oliwa
,
Jamie Oliver
,
Bezmięsne
,
Cytryna
,
Ziemniaki
,
Kolendra
,
Kumin
,
Kalafior
,
Arabska
,
Afrykańska
,
Harissa
Karmelowo-miodowe CIACHO
Oto ciasto idealne proste, efektowne, mimo wszystko nie za słodkie i mówiąc brzydko wydajne. Trzem okropnym łakomczuchom wystarczyło na 5 dni! Karmelowo-miodowe CIACHO: Placki: 1/2 szklanki cukru pudru, 5 szklanek mąki, 250 g do...
Kultura Kulinarna
Kuchnia
,
Przepis
,
Masło
,
Ciasto
,
Na słodko
,
Desery
,
Mleko
,
Miód
,
Czekolada
,
Kakao
,
Rodzynki
,
Kajmak
,
Budyń
,
Masa krówkowa
,
Ryż dmuchany
Top 5 – luty 2016
Kurczak po turecku z tabbouleh Kukurydziany chowder Naleśniki po meksykańsku Babka grejpfrutowa Wędzone croque monsieur Tagged: kuchnia, luty, najlepsze przepisy, przepis
Kultura Kulinarna
Kuchnia
,
Przepis
,
Podsumowania
,
Najlepsze przepisy
,
Luty
Kurczak po turecku z cytrynowym sosem jogurtowym i zabójczym tabbouleh
Już dawno A. mnie tak głośno nie wychwalał. A za co? Za zaserwowanego podczas króciutkiego urlopu kurczaka po turecku z cytrynowym sosem jogurtowym i zabójczym tabbouleh, który trafił perfekcyjnie w nasze upodobania smakowe. Był bajecznie prosty w przy...
Kultura Kulinarna
Kuchnia
,
Przepis
,
Potrawy mięsne
,
Czosnek
,
Oliwa
,
Jamie Oliver
,
Sos
,
Chili
,
Cytryna
,
Pomidory
,
Jogurt
,
Kurczak
,
Mięta
,
Sałatka
,
Sałatki
,
Miód
,
Limonka
,
Ogórek
,
Bulgur
,
Arabska
,
Limonka kaffir
,
Przyprawa bosforska
,
Tabbouleh
,
Turcja
Kukurydziany chowder z kurczakiem, bekonem i krakersami
Oto pomysł Jamiego O. na wykorzystanie resztek pieczonego kurczaka. Treściwa gęsta zupa z soczystą kukurydzą, chrupiącym bekonem i nietypowym dodatkiem, czyli krakersami. Boska! Kukurydziany chowder z kurczakiem, bekonem i krakersami (z moimi zm...
Kultura Kulinarna
Kuchnia
,
Przepis
,
Potrawy mięsne
,
Cebula
,
Jamie Oliver
,
Kurczak
,
śmietana
,
Boczek
,
Zupy
,
Bulion
,
Kukurydza
,
Brytyjska
,
Bekon
,
Krakersy
,
Chowder
,
Resztki
,
Rosół
Koktajl truskawkowy z bazylią
Dziś króciutko koktajl truskawkowy z bazylią, czyli odrobina lata w środku paskudnej zimy. Banalnie proste, ale w taką pogodę daje duży powód do uśmiechu :) Koktajl truskawkowy z bazylią: 2-3 szklanki mrożonych rozmrożonych truskawek, 2...
Kultura Kulinarna
Kuchnia
,
Przepis
,
Na słodko
,
Desery
,
Bazylia
,
Dodatki
,
Maślanka
,
Drinki
,
Truskawki
,
Koktajl
Kokosowa zupa z batatem i soczewicą
Zimowych zup ciąg dalszy, czyli mój sposób na lutową chandrę. Tym razem zapraszam na gęstą i aromatyczną zupę kokosową z batatem, czerwoną soczewicą oraz drogocennymi dodatkami czosnkiem i chili. Kokosowa zupa z batatem i soczewicą: 1 duży bata...
Kultura Kulinarna
Kuchnia
,
Przepis
,
Czosnek
,
Cebula
,
Oliwa
,
Jamie Oliver
,
Bezmięsne
,
Chili
,
Cytryna
,
Bazylia
,
Kolendra
,
Zupy
,
Kumin
,
Azjatycka
,
Batat
,
Mleko kokosowe
,
Soczewica
Zapiekane naleśniki po meksykańsku
Pomysł na solidny, pożywny, sycący obiad. Naleśniki po meksykańsku są pikantne, aromatyczne i całkiem ładnie wyglądają jak dla mnie prawdziwe comfort food. Zapiekane naleśniki po meksykańsku: 1 szklanka mleka, 1 szklanka wody, sól, 2 jaj...
Kultura Kulinarna
Kuchnia
,
Przepis
,
Potrawy mięsne
,
Czosnek
,
Cebula
,
Oliwa
,
Ser
,
Sos
,
Chili
,
Ciasto
,
Pomidory
,
Mleko
,
Papryka
,
Bazylia
,
Kumin
,
Oregano
,
Jajka
,
Meksykańska
,
Czerwona fasola
,
Naleśniki
,
Meksyk
Pizza z wędzoną mozzarellą i pieczarkami
Niedawno obchodziliśmy Światowy Dzień Pizzy. Z tej okazji przygotowałam chrupiącą pizzę na cienkim cieście, z rumianymi pieczarkami, cebulą i wędzoną mozzarellą. Nie muszę chyba dodawać, że była pyszna? Pizza z wędzoną mozzarellą i pieczarkami: 1 kulka...
Kultura Kulinarna
Kuchnia
,
Przepis
,
Czosnek
,
Cebula
,
Oliwa
,
Bezmięsne
,
Masło
,
Ser
,
Ciasto
,
Jogurt
,
Włoska
,
Rozmaryn
,
Pieczarki
,
Drożdże
,
Wędzona mozzarella
Serowe ślimaczki z papryką i suszonymi pomidorami
Gdy zabierałam się za przygotowanie serowych ślimaczków z warzywami, specjalnie zarezerwowałam sobie troszkę więcej czasu w kuchni niż zwykle. Bałam się, że zrobienie ładnych, kształtnych, odpowiednio doprawionych zawijasków sporo potrwa. Miłym zaskocz...
Kultura Kulinarna
Kuchnia
,
Przepis
,
Oliwa
,
Bezmięsne
,
Ser
,
Ciasto
,
Pomidory
,
Mleko
,
śmietana
,
Papryka
,
Sałatka
,
Szpinak
,
Oliwki
,
Twaróg
,
Czarnuszka
,
Natka
←
Poprzednia
11
12
13
14
15
Następna
→