Miałam ochotę na cukinię, którą w ostatnim czasie jem bardzo często. Jednak na jedną porcję nie chciałam rozgrzewać dużego piekarnika. Stwierdziłam, że sprawdzę jaki efekt uzyskam w mikrofali. Następnym krokiem było zdecydowanie się na farsz. Wybrałam serek wiejski, który pięknie się roztopił, ale wciąż zachował swoją lekkość w smaku.
Składniki (1 porcja):
- 1 średniej wielkości cukinia
- 150 g serka wiejskiego
- przyprawy: słodka papryka, oregano, czosnek staropolski
Przygotowanie:
Od wymytej dokładnie cukinii odkrawamy ogonek. Przekrawamy ją na pół wzdłuż. Łyżeczką wydrążamy trochę środka, nie jest konieczne usuwanie całego gniazda nasiennego. Rozkładamy równomiernie serek i posypujemy obficie przyprawami.
Wstawiamy do mikrofali na około 4 min na pełną moc.