Składniki:
- 4 kg ogórków
- 0,5 kg papryki
- 0,5 kg marchewki
- 0,5 kg cebuli
- 1 szklanka octu
- 2 łyżki cukru
- sól
- pieprz
- 2 ząbki czosnku
Umyte ogórki obieramy ze skórki, kroimy w plasterki.Paprykę kroimy w cienkie paseczki o długości 4-5 cm. Cebulę kroimy w pióra. Obraną marchewkę również kroimy w plastry.
Wszystkie warzywa wrzucamy do dużej miski, posolone zostawiamy na godzinę tak, aby podeszły wodą.
Po tym czasie dodajemy pieprz, drobniutko pokrojony czosnek, zalewamy szklanką octu i dokładnie mieszamy.
Sałatkę nakładamy do umytych słoików, pasteryzujemy w garnku z wodą (do 2/3 wysokości słoika) przez 10 minut od momentu zagotowania wody. Zostawiamy je w wodzie jeszcze na ok. 30 minut i wyciągamy.
Z tej porcji wyszło mi niecałe 12 słoików.