#obiad #makaron #kurki #grzyby #szpinak #orzeszkipiniowe #śmietanka#pieprz #pappardelle #kuchniawłoska #dinner #pasta #chanterelles#mushrooms #spinach #pine #nuts #cream #pepper #Italiancuisine
Trochę wstyd przyznać, ponieważ przespałem pół sezonu kurkowego zanim przygotowałem potrawę z nimi w roli głównej. Dziś to naprawiam, proponuję pewną klasykę jak kurki w sosie śmietanowym z pietruszką z makaronem, natomiast przeglądając przepisy na tą klasykę wzbogacone zostały o szpinak baby oraz orzeszki piniowe. Całość rewelacyjna! Pieprznik jadalny został solidnie doprawiony młotkowanym w moździerzu pieprzem czarnym oraz solą morską. Polecam, a ja już planuję wypad na grzybki bo kilka pomysłów zaczęło chodzić mi po głowie….
DLA 4 OSÓB 10 MINUT 20 MINUT ŁATWE
- 200-300g kurek
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 natka pietruszki
- 1 opakowanie szpinaku baby
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 opakowanie makaronu pappardelle
- pieprz młotkowany w moździerzu (dajemy sporo, wzmocni smak grzybów)
- sól morska
- garść orzeszków piniowych
- masło do smażenia
- parmezan tarty
- Cebulę, czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle,
- Wrzucamy orzeszki piniowe, czekamy aż się lekko zarumienią. Gotujemy makaron w międzyczasie,
- Na patelnię wrzucamy kurki oczyszczone i osuszone, dusimy ok 5 min, doprawiamy pieprzem. Kiedy zaczną się smażyć i zarumieniać wrzucamy natkę pietruszki posiekaną oraz szpinak na 2 razy. Po zredukowaniu szpinaku dolewamy śmietankę oraz całość doprawiamy ponownie pieprzem i solą,
- Całość odstawiamy na 2-3 minuty (śmietanka zacznie gęstnieć) po czym wrzucamy do ugotowanego makaronu i łączymy ze sobą,
- Na talerzu posypujemy startym parmezanem.
[PAPPARDELLE Z KURKAMI I SZPINAKIEM/pappardelle with chanterelle mushroom and spinach]