Dziś przedstawiam Wam pomysł na pyszną pastę, stanowiącą połączenie baba ghanoush i hummusu. Baba ghanoush to pasta z opalanych bakłażanów i tahini; hummus – podobna pasta, tyle, że z ciecierzycy. Ich połączenie jest po prostu genialne w smaku – musicie koniecznie spróbować. Ja sobie darowałam opalanie bakłażana na kuchence gazowej, bo musiałabym ją całą wykładać folią aluminiową, a następnie pilnować czy aby nadto się nie pali. Bakłażana po prostu upiekłam.
Składniki:
1 większy bakłażan
2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki)
3 łyżki tahini
3 łyżki soku z cytryny
1-2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
3 łyżki bardzo zimnej wody
sól do smaku
Przygotowanie:
Bakłażana myjemy i gęsto nakłuwamy widelcem z każdej strony. Pieczemy go na blasze wyłożonej folią aluminiową (żeby nie brudzić) – godzinę w temperaturze 170-180OC. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Następnie przekrawamy bakłażana wzdłuż na pół i łyżką oddzielamy miąższ od skórki.
Do miksera przekładamy ciecierzycę, miąższ bakłażana, tahini, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, wodę, kumin i szczyptę soli.
Całość miksujemy na gładką masę. W razie, gdyby pasta była za gęsta, dodajemy jeszcze odrobinę zimnej wody.
Podajemy jako dip do warzyw lub pastę na kanapki.
Smacznego!