Chciałabym powiedzieć, że gotowanie od zawsze było moją pasją - ale nie byłoby to zgodne z prawdą! Ewolucja na tle kulinarnym nastąpiła u mnie z biegiem czasu. Dlatego też chciałam podzielić się z Wami przepisami, które nie dość, że są proste to i sprawdz
Dzisiaj dość przewrotnie, gęsie żołądki w wersji azjatyckiej, ostro doprawione z chrupiącymi grzybami mun, dosmaczone kolendrą i sosem ostrygowym. Do przygotowania dania dla 2 osób potrzebuję: 400 gram żołądków gęsich 50 gram suchych ciętych grzybów mu...
Delikatna, lecz aromatyczna zupa inspirowana kuchnią tajską. Z kurczakiem, kalafiorem, zielonym groszkiem, grzybami mun, mlekiem kokosowym i zieloną pastą curry. Wyjątkowego aromatu nadają zupie liście kaffiru (do kupienia w supermarketach lub sklepach...
Całkiem w sumie z przypadku zupa ta zagościła na naszym stole. Zakupiłam suszony bób ale po ugotowaniu nie przypominał mi w smaku tego wakacyjnego świeżego bobu. A skoro wersja sauté odpadła no to zaczęłam kombinować i przyrządziłam zupę na styl kre...
Uwielbiam alternatywne wersje sajgonek. W rzeczywistości możemy nadziewać je czymkolwiek zapragniemy. Wystarczy dać szansę naszej wyobraźni i mogą powstać naprawdę bardzo ciekawe smakołyki. Dzisiaj przedstawiam wam wegańskie sajgonki z quinoą i grzybam...
Ekspresowa zupa z nutą orientu! :)Jest to propozycja na nieskomplikowaną i co ważne bardzo szybką w przygotowaniu zupę. Do jej przygotowania użyłam zarówno bardzo popularnych i powszechnie dostępnym składników, jak i bardziej wyjątkowych- makaronu z cz...
Dzielę się dziś z Wami przepisem na orientalny rosół z kaczki, który rozgrzeje niejednego zmarzniętego wędrowca lub amatora sportów zimowych. Zupę, która idealnie wpiszę się również w efektowne dania na domówkach, w czasie karnawału. Serwowany w małych...
Ful medamese to zdrowe, tanie i pożywne danie z bobu. Tradycyjnie jadane na śniadanie, na ciepło doskonale sprawdza się w roli obiadu. Potrawa ta popularna jest w Egipcie, skąd najprawdopodobniej pochodzi oraz Sudanie, całym Rogu Afryki i Jemenie. Trad...