Tym razem zawinąłem bakłażany. Korzystam z dobroci letnich warzyw i robię je w różnych formach. Dziś bakłażany zawinąłem z serem pleśniowym i suszonymi pomidorami.
Składniki
bakłażan- pomidory suszone
- suszona pietruszka
- bazylia
- zioła prowansalskie
- oregano
Bakłażan zawsze spoko
To jedno z prostszych i najszybszych potraw, które zrobiłem. Postanowiłem pokroić bakłażana wzdłuż. Na początku wszystkie plastry należy osolić. Wówczas skórka traci gorzki, mało przyjemny smak. Następnie obmyłem wszystkie części warzywa oraz przyprawiłem wyżej wymienionymi przyprawami. Zanim zwiniecie plastry bakłażana, połóżcie na nich suszonego pomidora oraz ser pleśniowy. Wszystko polejcie olejem z pomidorów.
Zawijańce wstawcie do piekarnika na 20 minut w 180 stopniach. Może być to dodatek do głównego dania albo po prostu smaczna przekąska.
Student też potrafi gotować