Węgierskie "Galuszki" przypominają nasze kluski łyżką kładzione, jednakże są od nich mniejsze.Te drobne kluseczki są doskonałym dodatkiem do paprykarza czy pörköltu, gdyż wyśmienicie komponują się z wszelkimi sosami. Tradycyjnie przygotowuje się je odkrawając z całości ciasta maleńkie kawałki, wrzucane partiami na gotujący się osolony wrzątek.
Można też sobie ułatwić życie i kupić takie oto urządzenie (lub też specjalne sitko do przecierania nakładane na garnek jak pokrywka) i za jego pomocą przyrządzać węgierskie galuszki, niemieckie szpecle czy też słowackie haluszki.
Składniki (dla 4 -5 osób):
- 1/2 kg mąki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 80 g smalcu
- woda
Wykonanie:Mąkę przesiać do miski, wbić jajko, dosypać sól i wlewać powoli, cały czas mieszając, tyle zimnej wody, by powstało dające się uformować w kluski gładkie ciasto.
Mieszać je tak długo, aż powstaną pęcherzyki powietrza i zacznie odchodzić od ścianek miski.
Odstawić na kilka minut, aby odpoczęło.
W tym czasie nalać wodę do dużego ale szerokiego i płaskiego rondla. Osolić lekko i zagotować.
Na wrzątek kłaść drobne kluseczki łyżką lub przecierać je za pomocą jednego z opisanych powyżej urządzeń.
Kiedy wypłyną na wierzch, gotować jeszcze przez chwilę - jakieś 1-2 minuty.
W międzyczasie rozpuścić na patelni smalec.
Płynny przelać do naczynia (np. szklanej miski), do którego przełożymy ugotowane kluski.
Ugotowane galuszki odcedzić na sicie, przelać zimną wodą, a następnie przesypać do naczynia z płynnym smalcem. Wymieszać, aby się nie posklejały.
Podawać jako dodatek do wszelkich dań z sosem.
Źródło: Tadeusz Olszański "Nobel dla papryki"