Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Skarbnica Smaków
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
235
Kategorie
54
Surówka z pora II
Składniki:1 por - biała część1 twarde jabłko1 duży ogórek kiszony1 marchew1 małe opakowanie gęstego jogurtu naturalnegosólcukierWykonanie:Dokładnie umytego pora pozbawić liści na wysokości jasnozielonej części.Zbędne liście wyrzucić, natomi...
Skarbnica Smaków
Sałatki i surówki
Pierogi zbójnickie
Dziś proponuję Wam pierogi zbójnickie spod samiuśkich Tater! Nie powstydziłby się ich Janosik ze swoją bandą :)Przepis na nie znalazłam w książce "Polska kuchnia regionalna - kuchnia góralska" wydawnictwa "FK Olesiejuk".Składniki:Ciasto zagnieść ...
Skarbnica Smaków
Kuchnia polska - regionalna
,
Pierogi
Gołąbki wiedeńskie w sosie koperkowym
Podstawowa wersja "gołąbków wiedeńskich" na blogu już była. Zapewne znacie je jako "gołąbki bez zawijania".Teraz przedstawiam je Wam w nieco innej odsłonie - z dodatkiem sosu koperkowego.Pomysł na podanie ich w ten sposób, znalazłam na zaprzyjaźnionym ...
Skarbnica Smaków
Dania mięsne
Jogurtowe ciasto z jabłkami
Od dawna chodziło mi po głowie, by wypróbować przepis Izy na jogurtowe ciasto z jabłkami.Niestety ciasta jogurtowe bywają kapryśne, więc o zakalec nie trudno i chyba dlatego trochę zwlekałam z jego upieczeniem.Na szczęście żaden kuchenny chochlik nie n...
Skarbnica Smaków
Ciasta
Grusconka - łowicka zupa z gruszek
Odkąd zrobiłam wytrawny barszcz z wiśni, połączenie owoców i ziemniaków ze skwarkami mnie nie dziwi, gdyż wiem, że jest to bardzo udany, choć na pierwszy rzut oka zaskakujący, kulinarny mariaż.Dlatego kiedy Ania dodała przepis na grusconkę do mojej akc...
Skarbnica Smaków
Zupy
,
Kuchnia polska - regionalna
Raggmunkar - szwedzkie placki zieminiaczane
Raggmunkar to bardzo popularne w Szwecji placki ziemniaczane, jadane z chęcią na co dzień.Tradycyjnie smaży się je na maśle, ja użyłam oleju.Składniki (dla 2 osób):400 g ziemniaków1/2 szkl mleka1/2 szkl mąki1 jajkosólpieprzolej do smażeniaDo poda...
Skarbnica Smaków
Placki
,
Kuchnia skandynawska
Podsumowanie akcji "Kuchnia Krajów Słowiańskich 2017"
Moi Drodzy!Czas na podsumowanie akcji "Kuchnia Krajów Słowińskich 2017".Wiem, że od jej zakończenia minęło sporo czasu, ale nie samym internetem człowiek żyje i czasami codzienność absorbuje tak bardzo, że trudno wykroić chwilę na hobby.Mam nadzieję, ż...
Skarbnica Smaków
Akcje kulinarne
Wegetariański gulasz z dyni
Pyszny, lekki i rozgrzewający gulasz z dyni, to idealna propozycja na jesienny obiad.Taki gulasz przyrządzałam po raz pierwszy i z pewnością nie ostatni.Przepis znaleziony u Olgi Smilezawiera moje niewielkie zmiany.Składniki:1/2 kg dyni hokkaido*...
Skarbnica Smaków
Wegetariańskie
,
Dania z warzyw
Góralskie kotlety z kaszy gryczanej i twarogu
Składniki:1 szkl surowej kaszy gryczanej250 g półtłustego twarogu1 średnia cebula1 jajko3 łyżki mąki ziemniaczanej*1 łyżeczka suszonego tymiankuposiekana natka pietruszki (w oryginale szczypiorek)sólpieprzmasło do przesmażenia cebuliolej do smażeniabuł...
Skarbnica Smaków
Wegetariańskie
,
Kuchnia polska - regionalna
,
Kasze
Podkarpackie pierogi "Oszukańce"
To zdumiewające jak szybko płynie czas.Ani się obejrzałam a już minął miesiąc naszego wspólnego gotowania w ramach trzeciej edycji akcji "Kuchnia krajów słowiańskich".Rozpoczęłam ją od czeskiego przepisu, a zakończyć chcę polskim akcentem kulinarnym.Os...
Skarbnica Smaków
Akcje kulinarne
,
Kuchnia polska - regionalna
,
Pierogi
Śląska potrawka z wieprzowiną
W tegorocznej edycji akcji "Kuchnia Krajów Słowiańskich" jakoś szczególnie upodobałam sobie śląskie potrawy. Może dlatego, że kuchnia tego regionu jest syta, a pogoda za oknem skłania do tego, by zjeść coś solidniejszego.Dziś proponuję potrawkę z wiepr...
Skarbnica Smaków
Akcje kulinarne
,
Kuchnia polska - regionalna
,
Potrawy jednogarnkowe
Kasza gryczana z boczkiem i bryndzą
W kuchni polskiej kaszę gryczaną podajemy zazwyczaj w towarzystwie sztuki mięsa, skąpaną w zawiesistym sosie.Czesi mają na nią inny sposób - serwują ją ze skwarkami, z pokruszoną bryndzą posypaną posiekaną natką pietruszki.Powiem tak - niebo w gębie, w...
Skarbnica Smaków
Akcje kulinarne
,
Kasze
,
Kuchnia czeska i słowacka
Hovĕzí guláš - gulasz wołowy po czesku
Znowu kuchnia naszych południowych sąsiadów zagościła na moim talerzu.Tym razem jest to czeski gulasz wołowy pachnący papryką, kminkiem i majerankiem.Przepis znalazłam na stronie "KitchenBookTv", gdzie był przygotowywany przez rodowitego Cz...
Skarbnica Smaków
Dania mięsne
,
Potrawy jednogarnkowe
,
Kuchnia czeska i słowacka
Wieprzowina z kapustą, w piwie i miodzie
Wydawałoby się, że połączenie wieprzowiny, kapusty i klucha, to jedynie czeska specjalność, o czym może świadczyć słynne na cały świat danie vepřo knedlo zelo, tymczasem my na Śląsku możemy pochwalić się wieprzowiną z kapustą, pieczoną w piwie i ...
Skarbnica Smaków
Akcje kulinarne
,
Kuchnia polska - regionalna
,
Potrawy jednogarnkowe
Zielone klopsiki w śmietanie
Jesień na dobre się już u nas rozgościła, a ja z tęsknoty za wiosną przygotowałam, w ramach wspólnego słowiańskiego gotowania z Mirabelką i Mopsikiem, zielone wielkopolskie klopsiki.Składniki:Klopsiki3/4 kg mielonego mięsa wieprzowo-drobiowego1 czerstw...
Skarbnica Smaków
Akcje kulinarne
,
Kuchnia polska - regionalna
,
Dania mięsne
Pierogi z kaszą jaglaną
Wegetariańska propozycja z mojego rodzinnego Mazowsza - pierogi nadziane farszem z kaszy jaglanej i marchwi, choć ja ich nie znam i przyrządzałam je po raz pierwszy.Powiem szczerze, że pierogi te ugotowałam w ramach "oswajania" kaszy jaglanej, kt...
Skarbnica Smaków
Akcje kulinarne
,
Wegetariańskie
,
Kuchnia polska - regionalna
,
Pierogi
←
Poprzednia
1
2
3
4
5
Następna
→