Moi Drodzy!
Czas na podsumowanie akcji "Kuchnia Krajów Słowińskich 2017".
Wiem, że od jej zakończenia minęło sporo czasu, ale nie samym internetem człowiek żyje i czasami codzienność absorbuje tak bardzo, że trudno wykroić chwilę na hobby.
Mam nadzieję, że wybaczycie mi tę zwłokę.
Jak powiada przysłowie "lepiej późno, niż wcale", zatem, nie tracąc już więcej czasu, zabieram się za podsumowanie.
W tegorocznej edycji znalazło się 49 przepisów.
Ogólnie nadesłano ich więcej, ale, niestety, nie wszystkie mogłam zaakceptować z powodów formalnych - w ten czy inny sposób nie spełniały wymogów akcji.
Tak jak w zeszłym roku, wśród Waszych propozycji, królowała kuchnia polska z regionem podkarpackim na czele.
Spośród pozostałych krajów słowiańskich niekwestionowanym liderem były kraje bałkańskie.
Chyba tęsknota za słońcem spowodowała ten wysyp przepisów kuchni Słowian Południowych.
Jeśli chodzi o rodzaj potraw, to w tym roku postawiliście na zupy - wpisów z zupą w roli głównej było najwięcej ze wszystkich.
Najaktywniejszą blogerką była
Mirabelka, która dodała do akcji aż 10 przepisów, za co serdecznie jej dziękuję.
Dziękuję też, oczywiście, pozostałym uczestnikom akcji za ich czas, pracę i serce włożone w tę wspólną kulinarną zabawę. Bez Was nie miałoby to najmniejszego sensu!!!
Mam tylko nadzieję, że bawiliście się równie dobrze jak ja poszukując słowiańskich przepisów do akcji i gotując na "słowiańską nutę".
Jeszcze raz Wam wszystkim pięknie dziękuję i pozdrawiam!
qualietta
CIASTA Bakława (Bułgaria/Bałkany) - Bake with OlaDrożdżówka z makiem i orzechami (Polska - Podkarpacie) - Trzeci TalerzSłowackie ciasto z cukinią (Słowacja) - Smakołyki Angeli
CIASTA BEZ PIECZENIAChorwacka rolada kasztanowa (Chorwacja) - Smakołyki Angeli
DANIA MIĘSNEPljeskavica - bałkański grillowany kotlet (Bałkany - Serbia/Chorwacja/Bośnia i Hercegowina) - Kuchnia z wyrakiemZielone klopsiki w śmietanie (Polska - Wielkopolska) - Skarbnica Smaków
DANIA Z DROBIUKurczak po kijowsku (Ukraina) - Mirabelkowy blog
DANIA Z JAJMisz-masz - bułgarskie śniadanie (Bułgaria) - Mirabelkowy blog KANAPKOWE SMAROWIDŁABałkański kajmak domowej roboty (Chorwacja) - Mirabelkowy blogUrnebes (Serbia) - Kasia pichci - moja pasja gotowanie
KASZEHreczanyki (Polska - Podkarpacie) - Mirabelkowy blogKasza gryczana po gospodarsku (Polska - Podkarpacie) - Trzeci TalerzKasza gryczana z boczkiem i bryndzą (Czechy) - Skarbnica Smaków
KLUSKICepeliny z serem (Polska - Podlasie) - Mirabelkowy blogKartacze z soczewicą (Polska - Podlasie) - Hajduczek naturalnieSzare kluchy (Polska - Wielkopolska) - Hajduczek naturalniePIECZYWO I INNE SŁONE WYPIEKIBurek z mięsem (Chorwacja i inne kraje bałkańskie) - Mirabelkowy blog
PIEROGIPierogi "Oszukańce" (Polska - Podkarpacie) - Skarbnica SmakówPierogi ruskie (Polska - Podkarpacie) - Trzeci TalerzPierogi "Szwaby wiejskie" (Polska - Podkarpacie) - Trzeci TalerzPierogi z kaszą jaglaną (Polska - Mazowsze) - Skarbnica SmakówPierogi z kaszą jaglaną i białym serem (Polska - Podkarpacie) - Trzeci TalerzStruklji - rolowane pierogi z serem (Słowenia/Chorwacja) - Gotuj zdrowo! Guten Appetit!Struklji - ruskie zrolowane pierogi (Słowenia/Chorwacja) - 6 niebo - przy stole
PLACKIFuczki bieszczadzkie (Polska - Podkarpacie) - Kuchnia zakrapiana winemFuczki - placki z kiszonej kapusty (Polska - Podkarpacie) - Trzeci Talerz
POTRAWY JEDNOGARNKOWEFlaki po warszawsku (Polska - Mazowsze) - Mirabelkowy blogGołąbki z kaszą gryczaną i grzybami (Polska - Podkarpacie) - Trzeci TalerzGulasz wołowy po czesku (Czechy) - Skarbnica SmakówGulasz z soczewicy (Bułgaria) - Mirabelkowy blogSer po tracku (Bułgaria) - Mirabelkowy blogŚląska potrawka z wieprzowiną (Polska - Śląsk) - Skarbnica Smaków ZAPIEKANKITarciuch (Polska - Polska Centralna - woj. łódzkie) - Weekendy w domu i ogrodzieŻebroczka (Polska - Śląsk) - Kasia pichci - moja pasja gotowanie
ZESTAWY OBIADOWEPoznańskie pyry z gzikiem (Polska - Wielkopolska) - yeschef.blogPyry z gzikiem (Polska - Wielkopolska) - Oka w rosole, czyli Kafka gotujeRolada, kluski śląskie i modra kapusta, czyli śląski obiad (Polska - Śląsk) - Kosą po talerzuVepřová pečeně s knedlíky a zelím (pieczeń wieprzowa z knedlikiem i zasmażaną kapustą - Czechy) - Skarbnica Smaków Wieprzowina z kapustą, w piwie i miodzie (Polska - Śląsk) - Skarbnica Smaków
ZUPYCzeska zupa czosnkowa (Czechy) - Skarbnica SmakówCzeska zupa z chleba (Czechy) - Mirabelkowy blogGrudziądzka zupa z dyni (Polska - Kujawy) - Mops z kuchniGrusconka - łowicka zupa gruszkowa (Polska - Polska Centralna) - Mops w kuchniJuszka śląska (Polska - Śląsk) - Weekendy w domu i ogrodzieKarmuszka (Warmia i Mazury, Lubelszczyzna, Podlasie) - Mops w kuchniKwaśnica (Polska - Małopolska - kuchnia góralska) - Kuchnia pełna serca...Rosyjska zupa szczi (Rosja) - Kasia pichci - moja pasja gotowanieSolianka (Rosja) - Kuchnia koloru blondTarator - chłodnik bułgarski z orzechami (Bułgaria) - am.art kolor i smak
Po garść innych słowiańskich przepisów, zapraszam do podsumowań minionych edycji:
Kuchnia Krajów Słowiańskich 2015Kuchnia Krajów Słowiańskich 2016