W tegorocznej edycji akcji "Kuchnia Krajów Słowiańskich" jakoś szczególnie upodobałam sobie śląskie potrawy. Może dlatego, że kuchnia tego regionu jest syta, a pogoda za oknem skłania do tego, by zjeść coś solidniejszego.
Dziś proponuję potrawkę z wieprzowiny - proste, sycące danie, które, po przygotowaniu wszystkich składników, właściwie robi się samo.
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 0,5 kg szynki wieprzowej
- 3 łyżki oleju
- 2-3 średnie marchewki
- 1/2 niedużego korzenia selera
- 4 liście laurowe
- 0,5 łyżeczki ziaren pieprzu
- sól
- pieprz
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 500 ml wywaru drobiowego lub warzywnego (można też użyć samą wodę)
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, oczyścić z oczek i pokroić na ćwiartki. Mięso pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, obsmażyć mięso (pozostałym olejem wysmarować głębokie naczynie do zapiekania, w którym będziemy przygotowywać potrawę).
Warzywa obrać. Marchew pokroić w talarki, selera zetrzeć na tarce o najgrubszych oczkach (ja starłam oba warzywa).
Głębokie naczynie żaroodporne wysmarować olejem.
W naczyniu ułożyć warstwowo ziemniaki (oprószyć je solą i pieprzem), mięso i starte jarzyny.
Dodać ziarna pieprzu i liście laurowe.
Całość zalać wywarem (lub wodą).
Wstawić do nagrzanego do 150 C piekarnika i dusić pod przykryciem przez 2 godziny.
Przed podaniem potrawę posypać posiekaną natką pietruszki.
Źródło: "Polska kuchnia regionalna - kuchnia śląska", wydawnictwo "Bellona".