Raggmunkar to bardzo popularne w Szwecji placki ziemniaczane, jadane z chęcią na co dzień.
Tradycyjnie smaży się je na maśle, ja użyłam oleju.
Składniki (dla 2 osób):
- 400 g ziemniaków
- 1/2 szkl mleka
- 1/2 szkl mąki
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Do podania:
- 4 cienkie plasterki boczku
- dżem z borówek
Wykonanie:
W misce rozmieszać mąkę z mlekiem i jajkiem, aż powstanie gładkie ciasto. Doprawić je do smaku solą i pieprzem.
Ziemniaki obrać, zetrzeć na grubej tarce, a następnie odcisnąć w dłoniach nadmiar soku.
Starte i odciśnięte ziemniaki dodać do ciasta.
Na patelni rozgrzać olej. Kłaść łyżką porcje ciasta, formując je w placki.
Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Na drugiej (suchej) patelni usmażyć na chrupko plastry boczku. Po usmażeniu osączyć je na papierowym ręczniku.
Raggmunkar podawać z boczkiem i dżemem z borówek.
Źródło:
przepisyzpodrozy.plPrzepis dodaję do akcji Mopsika
"Kuchnia skandynawska 2017".