Miałam ogromną ochotę na lekką sałatkę, i ta świetnie się sprawdziła jako obiad. Kurczaka godzinkę wcześniej zamarynowałam, a potem podsmażyłam/podsmażyłam na patelni; do niego świeże warzywa, odrobina fety, winogrona i prosty sos z jogurtu naturalnego. Polecam, pyszne!
Składniki:Kurczak w sezamie:filet z piersi kurczakapasta sezamowa tahini (jeśli jej nie macie, po prostu natrzyjcie mięso czosnkiem z oliwą)oliwaczosneksól, pieprz biały sezam do panierowaniaoliwa lub olej do smażeniaDodatkowo:dowolna sałata, u mnie masłowazielony ogórekczerwona paprykazielone, bezpestkowe winogronajogurt naturalnyfetaszczypta soli i pieprzupodprażony na suchej patelni sezam do posypaniabazylia drobnolistnaPrzygotowanie:Kurczak w sezamie: mięso dzielę na dowolnej wielkości kawałki ( u mnie dość duże, by dało się ładnie pokroić mięso do sałatki), każdy kawałek nacieram solą i pieprzem. Pastę tahini łączę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem (proporcje: 2 łyżeczki pasty, 1 łyżeczka oliwy, 1 średniej wielkości ząbek czosnku) i tą mieszanką smaruję mięso. Odstawiam je do lodówki na godzinę-dwie. Następnie każdy kawałek panieruję w ziarnach sezamu. Rozgrzewam niewielką ilość oliwy/oleju na patelni i smażę mięso po kilka minut w każdej strony, w zależności od wielkości (niewielki ogień, pod leciutko uchyloną pokrywką). Po usmażeniu przekładam na chwilę na talerz, by odpoczęło, po czym kroję ukośnie.Złożenie: umytą sałatę rwę na kawałki, łączę z pokrojoną papryką, ogórkiem i pokruszoną fetą, dodaję winogrona przedzielone na pół, a następnie wszystko łączę z jogurtem naturalnym i doprawiam do smaku solą i pieprzem. Układam na talerzu, na górę wykładam pokrojonego kurczaka; ozdabiam winogronami i drobnymi listkami bazylii. Całość oprószam podprażonym sezamem.