mr0x01
. Tutaj znajdziesz 327212 przepisów na ">
mr0x01
i wiele innych kulinarnych wypieków!" />
Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
mr0x01
" placeholder="Wyszukaj przepis na...">
327212 wyników
mr0x01
" placeholder="Przepis na...">
Przepis na ">
mr0x01
Wieprzowina z kapustą, w piwie i miodzie
Wydawałoby się, że połączenie wieprzowiny, kapusty i klucha, to jedynie czeska specjalność, o czym może świadczyć słynne na cały świat danie vepřo knedlo zelo, tymczasem my na Śląsku możemy pochwalić się wieprzowiną z kapustą, pieczoną w piwie i ...
Skarbnica Smaków
Akcje kulinarne
,
Kuchnia polska - regionalna
,
Potrawy jednogarnkowe
Hovĕzí guláš - gulasz wołowy po czesku
Znowu kuchnia naszych południowych sąsiadów zagościła na moim talerzu.Tym razem jest to czeski gulasz wołowy pachnący papryką, kminkiem i majerankiem.Przepis znalazłam na stronie "KitchenBookTv", gdzie był przygotowywany przez rodowitego Cz...
Skarbnica Smaków
Dania mięsne
,
Potrawy jednogarnkowe
,
Kuchnia czeska i słowacka
Śląska potrawka z wieprzowiną
W tegorocznej edycji akcji "Kuchnia Krajów Słowiańskich" jakoś szczególnie upodobałam sobie śląskie potrawy. Może dlatego, że kuchnia tego regionu jest syta, a pogoda za oknem skłania do tego, by zjeść coś solidniejszego.Dziś proponuję potrawkę z wiepr...
Skarbnica Smaków
Akcje kulinarne
,
Kuchnia polska - regionalna
,
Potrawy jednogarnkowe
Góralskie kotlety z kaszy gryczanej i twarogu
Składniki:1 szkl surowej kaszy gryczanej250 g półtłustego twarogu1 średnia cebula1 jajko3 łyżki mąki ziemniaczanej*1 łyżeczka suszonego tymiankuposiekana natka pietruszki (w oryginale szczypiorek)sólpieprzmasło do przesmażenia cebuliolej do smażeniabuł...
Skarbnica Smaków
Wegetariańskie
,
Kuchnia polska - regionalna
,
Kasze
Wegetariański gulasz z dyni
Pyszny, lekki i rozgrzewający gulasz z dyni, to idealna propozycja na jesienny obiad.Taki gulasz przyrządzałam po raz pierwszy i z pewnością nie ostatni.Przepis znaleziony u Olgi Smilezawiera moje niewielkie zmiany.Składniki:1/2 kg dyni hokkaido*...
Skarbnica Smaków
Wegetariańskie
,
Dania z warzyw
Raggmunkar - szwedzkie placki zieminiaczane
Raggmunkar to bardzo popularne w Szwecji placki ziemniaczane, jadane z chęcią na co dzień.Tradycyjnie smaży się je na maśle, ja użyłam oleju.Składniki (dla 2 osób):400 g ziemniaków1/2 szkl mleka1/2 szkl mąki1 jajkosólpieprzolej do smażeniaDo poda...
Skarbnica Smaków
Placki
,
Kuchnia skandynawska
Grusconka - łowicka zupa z gruszek
Odkąd zrobiłam wytrawny barszcz z wiśni, połączenie owoców i ziemniaków ze skwarkami mnie nie dziwi, gdyż wiem, że jest to bardzo udany, choć na pierwszy rzut oka zaskakujący, kulinarny mariaż.Dlatego kiedy Ania dodała przepis na grusconkę do mojej akc...
Skarbnica Smaków
Zupy
,
Kuchnia polska - regionalna
Jogurtowe ciasto z jabłkami
Od dawna chodziło mi po głowie, by wypróbować przepis Izy na jogurtowe ciasto z jabłkami.Niestety ciasta jogurtowe bywają kapryśne, więc o zakalec nie trudno i chyba dlatego trochę zwlekałam z jego upieczeniem.Na szczęście żaden kuchenny chochlik nie n...
Skarbnica Smaków
Ciasta
Gołąbki wiedeńskie w sosie koperkowym
Podstawowa wersja "gołąbków wiedeńskich" na blogu już była. Zapewne znacie je jako "gołąbki bez zawijania".Teraz przedstawiam je Wam w nieco innej odsłonie - z dodatkiem sosu koperkowego.Pomysł na podanie ich w ten sposób, znalazłam na zaprzyjaźnionym ...
Skarbnica Smaków
Dania mięsne
Pierogi zbójnickie
Dziś proponuję Wam pierogi zbójnickie spod samiuśkich Tater! Nie powstydziłby się ich Janosik ze swoją bandą :)Przepis na nie znalazłam w książce "Polska kuchnia regionalna - kuchnia góralska" wydawnictwa "FK Olesiejuk".Składniki:Ciasto zagnieść ...
Skarbnica Smaków
Kuchnia polska - regionalna
,
Pierogi
Śródziemnomorska zupa z ciecierzycą - wegetariańska
Składniki:2 średnie marchewki1 duża cebula1/2 średniego korzenia selera3 duże ziemniaki1 puszka ciecierzycy / cieciorki4 łyżki oliwy1 łyżeczka kminu rzymskiego4 szkl wrzącej wodyposiekana natka pietruszkisólpieprzWykonanie:Warzywa obieramy i kroimy w k...
Skarbnica Smaków
Zupy
,
Wegetariańskie
Muffinki z truskawkami
Cieszmy się truskawkami póki są.Dlatego proponuję upiec pyszne muffinki z ich dodatkiem.Przepis pochodzi z jednego z moich ulubionych blogów: Mniam...Mniam...Składniki (na 12 sztuk):2 szkl mąki1/2 szkl cukru1 jajko1 szkl mleka1/2 szkl oleju...
Skarbnica Smaków
Ciastka i ciasteczka
Juszka śląska
Przepis na juszkę śląską dodała Badylarka, autorka bloga "Weekendy w domu i w ogrodzie", do mojej akcji "Kuchnia krajów słowiańskich 2017". Zupełnie nie wiem czemu ta zupa jeszcze nie zagościła na blogu, ponieważ odkąd zrobiłam...
Skarbnica Smaków
Zupy
,
Kuchnia polska - regionalna
Sos do spaghetti na zimę
Lubię ten czas - czas jesiennych przetworów.W zeszły weekend zamknęłam się w kuchni i gotowałam. Efekty tej pracy będą stopniowo ukazywały się na blogu.Na początek proponuję sos do spaghetti wg przepisu znalezionego na blogu"Humanistka w kuchni"....
Skarbnica Smaków
Przetwory
Kluski śląskie z dynią
Składniki:700 g ugotowanych ziemniaków300 g ugotowanej dyni250 g mąki ziemniaczanej1 jajkoWykonanie:Ziemniaki i dynię ugotować (oddzielnie) w osolonym wrzątku poprzedniego dnia.Następnego dnia warzywa przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszync...
Skarbnica Smaków
Akcje kulinarne
,
Kuchnia polska - regionalna
,
Kluski
Žemlovka
Žemlovka to idealny sposób na wykorzystanie nieświeżego pieczywa.Co prawda w Czechach, skąd pochodzi, podaje się ją jako danie obiadowe, lecz wg mnie bardziej pasuje jako słodki dodatek do kawy, oscylując między deserem a ciastem.Podaje się ją zarówno ...
Skarbnica Smaków
Akcje kulinarne
,
Kuchnia czeska i słowacka
,
Desery
←
Poprzednia
570
571
572
573
574
Następna
→