Składniki:
- 700 g ugotowanych ziemniaków
- 300 g ugotowanej dyni
- 250 g mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
Wykonanie:
Ziemniaki i dynię ugotować (oddzielnie) w osolonym wrzątku poprzedniego dnia.
Następnego dnia warzywa przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa.
Na stolnicę posypaną mąką, wyłożyć zmielone ziemniaki wraz z dynią, wbić jajko, wsypać mąkę ziemniaczaną i zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na mniejsze części.
Z każdej części uformować wałek o szerokości 1,5 - 2 cm. Wałek kroić na 1 cm kawałki.
Z każdego kawałka zrobić kulkę, rozpłaszczyć ją na dłoni na mały placuszek.
Na środku każdego placuszka, zrobić kciukiem wgłębienie.
Kluski wrzucać na osolony wrzątek. Gdy wypłyną na wierzch, gotować jeszcze trochę, w zależności od wielkości klusek 1 - 2 min.
Źródło: "Polska kuchnia regionalna - kuchnia śląska". Wyd. "Bellona".