Połączenie pieczonych buraków i jabłek zyskuje ostatnio na popularności. Dla mnie też jest to swego rodzaju rewolucja, bo nigdy jako tako zupy buraczanej nie lubiłam, ale za to jestem wielką fanką kremowej zupy z pieczonych buraków i jabłek.
Uwielbiam pieczone buraki i pieczone jabłka, więc to oczywiste że ich połączenie również przypadło mi do gustu, choć samo połączenie wcale nie jest było dla mnie takie oczywiste
W zależności od gatunku użytych jabłek, krem za każdym razem nabiera trochę innego smaku. Ten kolor, ten smak- pychotka, naprawdę warto spróbować.
Składniki (na ok. 6-8 porcji):
- 1,20 kg niedużych buraków,
- 4-5 średnich jabłek,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 czerwona cebula,
- 2-3 łyżki masła klarowanego,
- Ok. 1 litra wody,
- 1 łyżka domowej bulionetki,
- 1-2 liście laurowe,
- Pieprz ok. ½ łyżeczki,
- Sól
- 1 łyżeczka majeranku,
- 1/3 łyżeczki cynamonu,
- Jogurt naturalny- do podania,
Przygotowanie:
- Buraki dokładnie szoruję i każdego z nich zawijam osobno w folię aluminiową,
- Buraki układam na blaszce w piekarniku i piekę przez ok. 80 minut w temperaturze 180 stopni z włączonym termo obiegiem,
- Jabłka dokładnie myję i każde z nich zawijam osobno w folie aluminiową,
- Jabłka wkładam do piekarnika (do buraków) po ok. 40 minutach pieczenia i piekę je razem dalej,
- Po upieczeniu jabłka i buraki trzeba przestudzić, a następnie przestudzone pokroić w mniejsze kawałki, z jabłek usuwam gniazda nasienne,
- W międzyczasie na patelni rozgrzewam masło i wrzucam na nie najpierw pokrojony drobno czosnek, a następnie pokrojoną w kostkę cebulę, smażę razem 5 minut,
- W garnku przygotowuję wodę z bulionetką, i przyprawami- doprowadzam do wrzenia,
- Do garnka dodaję kawałki buraków, jabłek i podsmażony czosnek z cebulą, razem gotuję wszystko przez ok. 15 minut,
- Lekko przestudzoną zupę miksuję przy użyciu blendera i ewentualnie doprawiam jeszcze solą i pieprzem.
- Podaję ciepły z dodatkiem 1 łyżeczki jogurtu naturalnego.
Smacznego!