
Trufle to jeden za najszybszych i najwygodniejszych patentów na zdrowe słodycze. Umieszczamy w blenderze zdrowe pyszności – orzechy, suszone owoce, pestki, przyprawy etc, miksujemy, lepimy i są. Małe, zdrowe pyszności w sam raz do rączki i na ząb. Na blogu były już trufle jabłkowe z migdałami i nasze ulubione daktylowe z migdałami i karobem. Dziś trufle z orzechów włoskiech z daktylami i kakao – tylko trzy składniki, ale pełny smak. W smaku przypominają też tę domową nutellę bo bazują na podobnych składnikach. Ja przegryzam je w pracy jak dopadnie mnie jesienny, naglący głód na słodkie, ale są idealne to spakowania do lunchówki bo trzymają formę.
Trufle z orzechów laskowych i daktyli
Author: Cooking for Emily
- 300 g daktyli
- 1 i ½ szklanki orzechów laskowych
- 2 łyżeczki kakao
- Daktyle jeżeli są suche należy zalać na 10 minut ½ szklanki gorącej wody. Jak są miękkie i lepiące to nie trzeba tego robić.
- Orzechy wyłożyć na blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 10 minut, często mieszając ( trzeba pilnować bo łatwo je można przypalić - jak zaczną pękać, brązowieć i intensywnie pachnieć należy je wyjąć). Odstawić do lekkiego przestygnięcia.
- Orzechy umieścić w ściereczce, i pocierać je o siebie, żeby pozbyć się łupinek.
- Ok ⅓ szklanki orzechów umieścić w blenderze - zmiksować na grubsze kawałki.
- Resztę orzechów, wraz z odcedzonymi daktylami i kakao umieścić w blenderze i miksować aż masa będzie gładka. Jak masa będzie za sucha dodać 2-3 łyżki wody z moczenia daktyli.
- Z gładkiej masy ulepić kulki wielkości orzecha włoskiego, każdą obtoczyć w pokruszonych orzechach.
3.5.3251

Artykuł Trufle z orzechów laskowych i daktyli pochodzi z serwisu Cooking for Emily.