Kolejne trufle (po tych kakaowych) zupełnie bez cukru. Tym razem z dodatkiem konfitury z czarnej porzeczki, więc ich smak jest bardziej wyrazisty, lekko kwaskowy.
Połączenie słodkich daktyli, gorzkiego kakao, kwaśnych porzeczek i lekko słonego masła orzechowego od razu podbiło moje serce- te smaki naprawdę świetnie się komponują! Polecam 

Trufle z czarną porzeczką
2 kubki daktyli (namoczonych wcześniej w gorącej wodzie i odsączonych)
2 łyżki kakao
1 łyżka masła orzechowego lub masła z migdałów, orzechów brazylijskich i nerkowców
2-3 łyżki konfitury z czarnej porzeczki bez cukru
2 łyżeczki nasion chia
cynamon – do smaku
kakao do obtoczenia
Wszystkie składniki miksujemy w malakserze na gładką masę. Jeśli jest zbyt gęsta dodajemy łyżkę konfitury, jeśli jest za rzadka dosypujemy trochę kakao lub nasion chia. Z gotowej masy formujemy kulki i obtaczamy je w kakao. Przechowujemy w lodówce.


Ola.