Pora na przekąskę lub lekki obiad z perlicą w roli głównej. To danie dla zabieganych, z moich ulubionych składników. Soczystej piersi perliczki, aromatycznej włoskiej kapusty i kaszy pęczak.
Perliczkę zawsze kupuję w całości, jednak nie ma problemu z wykorzystaniem jej kawałków. Pierś przygotowuję z włoską kapustą, nóżki piekę z gruszką, a z korpusu i podrobów, gotuję esencjonalny lekki rosół, który bardzo zasmakował moim domownikom.
Dzisiejsza propozycja może stać się pomysłem na obiad do pracy. Choć troszkę szkoda bo w pracy nie będzie można skosztować go w towarzystwie wina :-)
Proponuję przygotować więcej porcji bo smka tego dania warto dodatkowo podkręcić podając kieliszek białego burgunda z Maison Champy, proponuję
Chardonnay de Bourgogne. Choć zdaję sobie sprawę, że wiele podręczników sugeruje łączenie perliczego mięsa z lekkimi czerwonymi winami, to w przypadku tego konkretnie przepisu pozostanę wierna zasadzie "ryby drób i cielęcina lubią tylko białe wina".
Zaproponowane przeze mnie francuskie, wyraźne, intensywne beczkowe wino, doskonale spasuje zarówno do mięsa, jak i duszonej kapusty. A stosunkowo wysoka kwasowość doskonale zrównoważy tłustość boczku.
Pierś perliczki z włoską kapustą i pęczakiemdla 2 osób
- 2 piersi perliczki
- 2 plastry wędzonego boczku lub słoniny
- szklanka kaszy pęczak
- 1/4 główki włoskiej kapusty
- natka pietruszki
- 2–3 gałązki świeżego tymianku
- sól i pieprz
- 1–2 łyżki masła
- 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
- oliwa, sól
Kapustę poszatkować i zblanszować lub przesmażyć kilka minut na patelni, aż lekko zmięknie. Pęczak ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odstawić, połączyć z masłem, garścią świeżo siekanej natki pietruszki i listkami tymianku.
Na rozgrzanej, zwilżonej oliwą patelni smażyć pierś perlicy wraz z plastrami boczku około 6 minut z każdej strony na średnim ogniu. Odstawić na chwilę, by odpoczęła. W tym czasie podlać winem powstały przy smażeniu sos i mieszać, aż składniki się połączą, a wino odparuje. Pierś perliczki pociąć na grube plastry. Podawać na podgrzanym talerzu polane odrobiną sosu wraz z kaszą i kapustą.
Polecam wino:
Bourgogne ChardonnayMaison Champy, AOC Bourgogne, Francja