Cześć =) Mięso z perliczki jest ciemniejsze od kurczaka, aromatyczne i soczyste, a smakiem przypomina nieco bażanta. Perliczki rzadko pojawiają się we współczesnej kuchni, chociaż jeszcze kilkadziesiąt lat temu można je było powszechnie spotkać na wsiach, cenione za łatwość hodowli, niewielkie koszty utrzymania, ale przede wszystkim smaczne mięso i jaja. Perliczki chowane były również w charakterze ptaków ozdobnych.
Dziś Kasztanowa Kuchnia zaprasza na pieczone udka z perliczki. Sposób pieczenia jest bardzo podobny do udek z kurczaka, lecz mięso perliczki ma nieco bardziej zwięzła strukturę, co czyni je nieco, ale tylko niewiele, twardszym, więc należy je piec trochę dłużej niż kurze udka, mimo, że są podobne wielkością. Po upieczeniu udka perliczki są miękkie i soczyste, z chrupiącą skórką =)
Potrzebne będą:
- udka z perliczki (po jednym na porcję)
- sól, pieprz i mieszanka ziołowa, np. Zioła do drobiu Kamisa
- masło (ew. oliwa z oliwek lub olej rzepakowy)
Sposób wykonania:
1) Udka przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami, po czym zostawiamy w temperaturze pokojowej na ok. godzinę.
2) Naczynie żaroodporne (wielkość taka, aby udka leżały w nim jedną warstwą) nacieramy masłem i układamy na nim przyprawione udka.
3) Pieczemy w piekarniku nagrzanym uprzednio do temperatury 180 stopni C około półtorej godziny. Pod koniec pieczenia, jeśli skórka nie wydaje się odpowiednio przyrumieniona, można zwiększyć temperaturę na kilka minut.
Smacznego =)
Agnieszka