Czy wiecie, że polędwiczka wieprzowa jest chudsza niż pierś kurczaka?Trudno w to uwierzyć, ale to naukowy fakt :)I bardzo dobrze, bo to naprawdę wdzięczny kawałek mięsa do przyrządzenia.Nie wymaga długiej obróbki.Kocha różne dod...
Ta pyszna pieczeń ze schabu, przełamana kwaskowym smakiem jabłek z dodatkiem słodkiej marchewki jest hitem niedzielnego obiadu. Można ją serwować z ziemniakami oraz surówkami. Warto pamiętać, żeby pieczeń była soczysta należy mięso upiec w rękawie lub ...
Jesień to czas przeziębień i osłabienia dla naszego organizmu, dlatego warto zadbać o niego dając codziennie świeżą porcję soku lub koktajlu z świeżych owoców i warzyw.Kto powiedział, że jesień musi być szara i nudna...Poniższe przepisy na soki pomogą ...
Köttbullar(historia)Nie jestem zwolenniczką jedzenia w IKEA, jednak lubię poznawać nowe.Stąd pomysł na szwedzkie klopsiki, które każdy zna właśnie z IKEA.Zaczęłam szukać przepisu i... znalazłam.Przygotowanie jest trochę czasochłonne j...
Łosoś gotowany na parze to lekkie danie, którego nie może zabraknąć w jadłospisie osoby na diecie. Ryba w takiej formie jest też polecana dzieciom.Przygotowanie jej zajmuję mało czasu, a efekt końcowy zadowoli każdego.Składniki:2 kawałki dowolnej...
Pyszne, zdrowe placki z dyni.Zasmakują wszystkim - zarówno tym małym jak i dużym.Nawet najbardziej zajadłym niejadkom warzywnym! To cudowne przemycenie dyni w pysznej, aromatycznej, słodkiej potrawie.Nie każda słodycz jest zła!Składni...
W internecie można znaleźć wiele ciekawych propozycji nahalloween'owe słodkości.Jedną z nich jest czekoladowe ciasto z pomarańczowymkremem śmietanowym i gorzką czekoladą na wierzchu.Sprawdzi się zarówno na podwieczorek, jak również&nb...
Raz na jakiś czas mam ochotę na jakieś coś mniej zdrowego.Fast food oczywiście nie wchodzi w grę, więc trzeba pokombinować.Najlepiej z makaronem, który ja osobiście uwielbiam.Do tego sos pomidorowy i beszamel.Danie dosyć p...
Nigdy nie byłam zwolenniczką grzybów. Samo zbieranie jest już mało ciekawe dla mnie, jednak od kiedy poznałam Makaron tagliatelle z kurkami i polędwiczką wszystko się odmieniło.Wyjątkiem były zawsze pierogi z grzybami i od niedawna makaron, na kt...
Klasyczna, łatwa zupa z dyni, która jest bardzo szybka.Moim sekretem dla dodatkowego smaku z zupy jest gotowanie dyni w bulionie z cebulą i czosnkiem, które następnie są idealnym puree.Szczególnie w chłodne jesienne dni nie ma nic lepszego ...
Makaroniki - ciasteczka bezowo - migdałowe z chrupiącą cienką skórką i mięciutkim wnętrzem. Najlepsze na kolejny dzień po przełożeniu.Składniki:(na około 30 ciastek)150 g zmielonych migdałów150 g cukru pudru120 g białek (podzielone na 60 g + 60 g...
Gorąca dycha chrupiących i zdrowych tostów, które możesz przyrządzić nie tylko na śniadanie,ale również na każdy kolacje czy podwieczorek.Każdy tost ma w sobie magiczny składnik, dzięki któremu jest zdrowy i bardzo smaczny.Pamię...
Sernik po grecku.Odmieniony, mniej słodki i podany w kakaowym cieście to idealny sposób na weekendowy deser.Składniki:ciasto kruche80g mąki pszennej20g (2 łyżki) kakao50g margaryny50g cukru pudru1 żółtkomasa500g jogurtu greckiego1 opa...
Zimne na zewnątrz, ciepłe w środku - czekoladowe ciasto wypełnione gorącym musem z tradycyjnej ciemnej czekolady. Pyszna i idealna propozycja dla wszystkich tych, którzy od słodyczy oczekują czegoś więcej...Składniki:200 g masła200 g czekolady deserowe...
Czasami zadziwia mnie czemu zapominam o pewnych oczywistych rzeczach.Staram się dzielić z Wami tym co przygotowuje, pokazywać sprawdzone przepisy i porady.Jednak przychodzi czas, że łapię się na tym, że nie pisze o tym co proste, banalne i ...
To znane większości z nas danie pochodzi aż z 1815 kiedy to zostało pierwszy raz ugotowane przez francuskiego kucharza Carême na dworze Cesarza Aleksandra I. Potrawa zawdzięcza swoją nazwę rosyjskiemu dyplomacie, który nazywał się Paweł Stroganow. Mimo...