W internecie można znaleźć wiele ciekawych propozycji na halloween'owe słodkości.
Jedną z nich jest czekoladowe ciasto z pomarańczowym
kremem śmietanowym i gorzką czekoladą na wierzchu.
Sprawdzi się zarówno na podwieczorek, jak również halloween'owy wieczór.
Składniki:
140g masła
60g poszatkowanej gorzkiej czekolady
1/2 szklanki dobrego ciemnego kakao
3/4 szklanki mąki
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 duże jajka
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.
szczypta soli
1/2 szklanki śmietany 12% lub 18% lub maślanki
Masło i drobno pokrojoną czekoladę rozpuścić w garnuszku o grubym dnie.
Następnie dodać kakao i wymieszać do połączenia składników. Wystudzić.
Jajka, cukier, ekstrakt waniliowy i sól roztrzepać i połączyć z przestudzoną masą czekoladową.
Mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia przesiać i dodawać do masy czekoladowo-jajecznej
na przemian z maślanką (kwaśną śmietanką). Wymieszać do połączenia składników.
Formę do pieczenia wyłożyć papierem.
Piec około 40 minut w 170 stopniach do tzw. suchego patyczka.
Składniki na krem pomarańczowy
400ml śmietanki kremówki
100g serka mascarpone
4 łyżki soku pomarańczowego
skórka otarta z całej pomarańczy
2 śmietanfixy
barwnik spożywczy pomarańczowy
Serek wymieszać z sokiem pomarańczowym, barwnikiem i skórką pomarańczową.
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem dodając na końcu zagęstnik.
Delikatnie na małych obrotach miksera, domieszać serek do śmietany.
Wystudzone ciasto przekroić na pół. Przełożyć kremem, a następnie udekorować
wierzch kremem i polać roztopioną, ostudzoną gorzką czekoladą.