Pyszne, zdrowe placki z dyni.
Zasmakują wszystkim - zarówno tym małym jak i dużym.
Nawet najbardziej zajadłym niejadkom warzywnym! To cudowne przemycenie dyni w pysznej, aromatycznej, słodkiej potrawie.
Nie każda słodycz jest zła!
Składniki:
dynia - 1 szklanka
jajko - 1 sztuka
kefir - 3/4 szklanki
masło - 3 łyżki
mąka pszenna - 3/4 szklanki
cukier - 1 łyżeczka
sól - 1/4 łyżeczki
proszek do pieczenia - 3/4 łyżeczki
Przygotowanie:
Dynię* mieszamy z jajkiem, masłem i kefirem.
Dodajemy mąkę, proszek, sól i cukier.
Łączymy wszystkie składniki.
Placuszki smażymy na suchej, teflonowej patelni na małym ogniu,
aż lekko zarumienią się, z obu stron. Podajemy z syropem klonowym lub miodem.
* Dynię oczyszczamy z pestek, kroimy na spore kawałki („księżyce”)
pieczemy do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200 oC.
Oddzielamy miąższ od skórki, jeszcze ciepły mieszamy widelcem, aby pozbyć się grudek.
Tak przygotowane placki, układamy na talerzu, polewamy syropem klonowym i posypujemy cukrem pudrem.
Opcjonalnie można dodać owoce lub czekoladę.