Łosoś gotowany na parze to lekkie danie, którego nie może zabraknąć w jadłospisie osoby na diecie. Ryba w takiej formie jest też polecana dzieciom.
Przygotowanie jej zajmuję mało czasu, a efekt końcowy zadowoli każdego.
Składniki:
2 kawałki dowolnej ryby, tym razem jest to łosoś
kilka różyczek brokułu
kilka różyczek kalafiora
2-3 marchwie
około 600 g ziemniaków
koperek
sok z ½ cytryny
przyprawy do ryby lub tylko sól i czarny pieprz
Przygotowanie:
Rybę umyć i osuszyć. Zamarynować solą, pieprzem i przyprawami.
W garnku z sitkiem wstawić wodę i zagotować.
W koszyku do parowania układam rybę, marchew pokrojoną w grube plastry, brokuły i różyczki kalafiora. Koszyk do parowania wstawiam do garnka.
Rybę i warzywa paruję około 20-25 minut.
Najlepiej podawać z koperkiem, sezamem lub odrobiną octu balsamicznego.
Post bierze udział w akcji: