Ta pyszna pieczeń ze schabu, przełamana kwaskowym smakiem jabłek z dodatkiem słodkiej marchewki jest hitem niedzielnego obiadu. Można ją serwować z ziemniakami oraz surówkami. Warto pamiętać, żeby pieczeń była soczysta należy mięso upiec w rękawie lub podlewać od czasu do czasu sosem.
600 g schabu bez kości
2 marchewki
cebula
2 jabłka
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
łyżka oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki soli
skórka z otartej małej pomarańczy
Marynata:
1/2 szklanki soku pomarańczowego
łyżeczka miodu
1/4 łyżeczki chili
Przygotowanie:
Przygotuj marynatę: w dużej misce połącz sok pomarańczowy z miodem i chili.
Mięso włóż do marynaty, obróć kilka razy, aby dobrze się zamoczyło. Przykryj i odstaw na kilkanaście godzin. Na dużej patelni rozgrzej olej i obsmaż schab z każdej strony. Następnie przełóż do brytfanny, polej marynatą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.
Marchewkę, jabłka, ziemniaki i cebule pokrój w drobną kostkę, połącz z winem, dodaj sól, pieprz i skórkę z pomarańczy.
Mieszanką posyp schab. Przykryj folią i piecz mięso przez 40-60 minut.
Przed wyjęciem upewnij się, że mięso jest upieczone - po nakłuciu powinien wypłynąć z niego przezroczysty płyn. Przełóż na półmisek.
Po wyjęciu z piekarnika odczekaj 5 minut zanim zaczniesz kroić mięso.
Post bierze udział w akcji: